Kezdőlap / Református hírek / Gólerős lelkipásztorok – I. Kárpát-medencei Lelkészi Focikupa

Gólerős lelkipásztorok – I. Kárpát-medencei Lelkészi Focikupa

Nagy érdeklődés övezte május 6-án, pénteken az első alkalommal megszervezett Kárpát-medencei lelkészi kispályás labdarúgó-bajnokságot. A Szabolcs-Szatmár megyei Csengerben húsz református egyházmegye tizenhárom csapata képviseltette magát.  

A kisváros sportcsarnokában százharminc anyaországi, erdélyi (Kolozsvár, Marosvásárhely – Udvarhely közös csapat), partiumi (Bihar, Szatmár, Zilah, Szilágysomlyó), kárpátaljai és felvidéki lelkipásztor mérkőzött meg egymással. Az egész napos eseményt Bartha Gyula esperes és Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Egyházkerület püspöke nyitotta meg. Utóbbi a nyitómeccsen pályára is lépett a hazai, szatmári csapatot erősítve. Ennek ellenére az ellenfél, a Zilahi Egyházmegye csapata 2-1-re legyőzte az eddigi „örökös bajnokot” (lásd keretes írásunkat).
A Bihari Egyházmegye csapata első mérkőzésén könnyű, 4-0-ás vereséget szenvedett a sikerre éhes vendéglátóktól. A következő mérkőzésen azonban beindult a bihari „gőzhenger”, és a zilahiak felett aratott nagy arányú győzelemmel már reménykedhettek a továbbjutást érő első hely elérésében. Erről egy, a hazai szatmáriak elleni kétszer 5 perces ráadásmeccs döntött, hétméteres-párbajjal és bihari örömmel a végén.
Az elődöntők erdélyi és partiumi dominanciát hoztak, hiszen a négy között csupán egy anyaországi csapat, a Szabolcs-Bereg árválkodott. A torna legtöbb gólját lövő bihariak kiütéssel diadalmaskodtak felettük a döntőbe jutásért. A másik mérkőzésen két, egymás erejét az erdélyi TEPSI-kupáról (Tespedt Eltunyult Papok Sport Imitációja) jól ismerő együttes, a Kolozsvár és a Marosvásárhely – Udvarhely vegyes csapata találkozott, mely utóbbi sikerét hozta.
A döntőben a bihariak két góllal is vezettek erdélyi lelkészkollégáik ellenében, ám a fáradtság előbbieknél is kiütközött, így 2-2-es döntetlen után hétméteresek döntöttek az első helyről. Több kihagyott lövést követően a bihariak Szigeti Ferenc, nyüvedi lelkipásztor góljával nemcsak az aznapi második büntetőpárbajukat, de egyben a Kárpát-medencei lelkészbajnokság serlegét is megnyerték. A torna legjobb játékosának Filep Attilát, kisnyégerfalvi lelkipásztort választották a szervezők.
A harmadik helyre a kolozsvári csapat kapaszkodott fel, miután kiütéssel legyőzték az elődöntő egyetlen anyaországi csapatát, a Szabolcs-Bereget.
Az egész napos bajnokság vacsorával zárult, ahol Bartha Gyula esperes köszönetet mondott a szervezőknek, a résztvevőknek és a mérkőzések játékvezetőinek. Jövőre, reménység szerint a második kiírással folytatódik a Kárpát-medencei református lelkészek kispályás focitornája.
Fábián Tibor

Focikupa a református egység jegyében. A csengeriek lelkészi focikupája nagy hagyománynak örvend, hiszen eddig tizenegy alkalommal szervezték meg regionális szinten, a szomszédos egyházmegyék, illetve kárpátaljai részvétellel. Az idei kiírásig senki sem „utaztatta” a kupát, azaz mindig a hazaiaké maradt az elsőséget jelző díszes serleg. Idén regionálisból Kárpát-medenceivé bővült a bajnokság. A szervezők úgy döntöttek, hogy a magyar reformátusok 2009. május 22-én kimondott egységesülését egy határokon átívelő programmal ünnepelik meg.

Szóljon hozzá