Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Együttműködés a történelmi Szatmár Vármegye református iskolái között

Együttműködés a történelmi Szatmár Vármegye református iskolái között

Együttműködési megállapodás jött létre a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület támogatásával, a Szatmárnémeti Református Gimnázium, az Ecsedi Báthori István Református Gimnázium és Kollégium, a Mátészalkai Kálvin János Református Általános Iskola, valamint a Fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsöde                között. Péntek délelőtt Mátészalkán írták alá a nyilatkozatot, ami remélhetőleg a tettek mezején is mutatkozni fog.

Fülöp István, az egyesület elnöke, országgyűlési képviselő kifejtette, hogy a történelmi Szatmár Vármegye értékeit szeretné felmutatni, éltetni és őrizni. Ennek a legújabb állomása a szatmári iskolák együtműködési megállapdása.

A megállapodás célja a határon innen és túli magyarsággal való szorosabb kapcsolat kialakítása, egymás jobb megismerése, segítsége, a magyar nemzethet való kötődés hangsúlyozása, a református keresztyén értékrend erősítése, határon átívelő ápolása.

Az iskolák együttműködésének alapja az intézmények közötti partnerkapcsolat. A megállapodás lehetőséget nyújt egymás kölcsönös megismerésére és a személyes kapcsolatokra.

Az együttműködés többek között a következő területeket foglalja magában: az intézmények tanárai és diákjai rendszeresen találkoznak egymással, tapasztalatokat cserélnek, részt veszenek egymás kulturális, sport, szakmai, hagyományörző és egyházi rendezvényein, közös projektekben és pályázatokban együttműködnek.

Szilágyi Éva, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatónője elmondta: „Úgy érzem, hogy az Ilyés Gyula-i Haza a magasban összefogó és határokon átívelő szimbóluma ebben az aláírásban is realizálódott. Ez az első lépés, hogy közelebb kerültünk egymáshoz és mi pedagógusok ezt ki is fogjuk tölteni tartalommal.” Az igazgatónő fel is ajánlotta az első munkaűlés helyszínéűl a Szatmárnémeti Református Gimnáziumot a következő tanév elején. A jelenlevők erre rábólintottak.

A megbeszélés és az ünnepélyes aláírás után a vendégek körbelátogatták a Mátészalkai Kálvin János Református Általános Iskolát és az első tapasztalatcsere után máris sokat tanultak az ott látottakból és hallotakból. Isten áldja az együttműködést!

 

Szóljon hozzá