Céltudatosság, igehirdetés, öröm – Egyháztörténetből vetélkedtek Erdődön

Fiatalosan is lehet a múltra emlékezni, céltudatosan haladva a történelem Ura által mutatott úton. Ennek bizonyítéka volt a III. Kopácsi István Egyháztörténeti Vetélkedő és Ifjúsági Találkozó Erdődön, ahol több mint száz fiatal vett részt a változatos programokon. A vetélkedőre 13 csapat érkezett a vezetőikkel: Kispereg (Arad), Hegyközkovácsi, Jákóhos (Bihar), Érsemjén, Székelyhíd, Érmihályfalva, Jankafalva (Érmellék), Kraszna, Sarmaság-Bányatelep (Szilágy), Mikola, Ombod, Szatmár-Láncos és a házigazda Erdőd (Szatmár). Ezen kívül más gyülekezetekből is érkeztek az ifjúsági találkozóra.

Kánya Zsolt-Attila KRISZ-elnök tartotta a nyitó áhítatot, ézsaiási biztatással buzdítva a versenyzőket: Ne félj, mert megváltottak. Ezután Nagy Szabolcs parlamenti képviselőjelölt őszinte, hiteles mosollyal az arcán köszönte meg azt, amit a református tanintézményekben elsajátított, hálát adva azért, hogy eddig is a Mindenható vezette életét. Továbbá Kálvin Jánost idézve elmondta: „nincs oly elvadult nép, melyben ne lakozna az a meggyőződés, hogy van Isten.” Vannak olyanok, akik szerint baj az, ha valaki magyar, de aki megéli, annak nagy áldás és ajándék. A megnyitó beszédek zárásaként Kereskényi Gábor parlamenti képviselő is örömmel buzdította a fiatalokat.

Ezután következett a várva várt vetélkedő, melynek első fordulójaként írásbeli feladatlap, a szünet után pedig az izgalmas Játszma nevű játék mérte fel a jelentkezők tudását. A vetélkedő anyaga Kálvin János és Bocskai István élete volt.

Ebédszünet után a lelki-szellemi feltöltődés következett Erdőd református templomában, az ifjúsági istentiszteleten. Orbán László szentjobbi lelkipásztor hirdetett igét a nap mottója alapján: „ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának Krisztus Jézusban adott jutalmáért.” (Fil 3,14) Az igazán fiatalos, tartalmas, történetekkel teletűzdelt prédikációban olyan céltudatosságra nevelt az igehirdető, amelyben megtalálhatjuk mindannyian életünk értelmét és feladatait. Kovács Sándor esperes igei köszöntése után Dr. Buzogány Dezső a Protestáns Teológiai Intézet egyháztörténet tanára tartott előadást a reformációról és az első erdődi zsinatról. Miután abbéli örömét fejezte ki, hogy részt vehet egy Erdélyben és Partiumban egyedi vetélkedőn, tisztázta: a reformáció nem hitújítás, hanem igehirdetés. Ahol van igehirdetés, ott van reformáció. 29 lelkész 1545-ben Kopácsi István vezérletével éppen ezt cselekedte: igét hirdetett, szóval és tettel.

Az eredményhirdetésre visszavonult a fiatalsereg a rendezvényterembe, ahol megtudták: Érsemjén nyert, visszaszerezve a tavaly elveszített trónt. 2012-ben Mikolával holtversenyben végeztek az első helyen, 2013-ban Kraszna nyert, az érmelléki alakulat idén ismét felállhatott a képzeletbeli dobogó tetejére. A második hely szintén Érmelléké: Székelyhíd csapata lett az ezüstérmes, a szilágysági Kraszna pedig a harmadik helyet érte el. A Molnár Total különdíját a negyedik Mikola, az erdődi RMDSZ különdíját pedig az ötödik Szatmár-Láncos csapata kapta meg.

Az ifitalálkozó tovább folytatódott, felhőtlen örömmel a Sófár dicsőítő csapat vezetésével, akik több órát utaztak Szászrégenből azért, hogy hangjuk megnyissa az eget, így az imák könnyebben eljuthassanak Istenhez. Kása Zsolt és Kása Melinda a néptánc világában örvendeztetett a tiszta forrásnál, Jobb Domokos pedig íjászbemutatóval, szemmel látható módon céltudatosságra nevelte a fiatalokat, akik neki is feszültek, feszültség mentesen.

Erdőd városa immáron több királyhágómelléki gyülekezet ificsapatának nemcsak a dicső múltat jelenti, hanem egy helyet, ahova érdemes visszajárni és éltetni a szívek bástyáján a szeretet, tisztaság és remény zászlaját; céltudatosan, igeszerűen, örömmel.

Vélemény, hozzászólás?