Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / “Az igaz ember ma is hitből él” – Egyháztörténeti vetélkedő és ifjúsági találkozó Erdődön

“Az igaz ember ma is hitből él” – Egyháztörténeti vetélkedő és ifjúsági találkozó Erdődön

Az Erdődi Református Gyülekezet adott otthont az egyházkerületi szintű egyháztörténeti vetélkedőnek, amit arról a Kopácsi Istvánról neveztek el, aki az I. Erdődi Zsinat idején (1545) helyi lelkész volt, majd 2 évre rá megalapította a Scola Rivulinát Nagybányán. A rendezvény nemcsak a múltról szólt, hanem a jelenről, a jövőről és a találkozásról is.


Vetélkedő

Szombaton reggel 9 után Erdőd Város Rendezvénytermébe gyülekeztek a versenyre jelenkezők, azaz azok, akik túljutottak az egyházmegyei elődöntőkön: Nagyvárad-Olaszi, Nagyvárad-Velence, Jákóhodos, Érsemjén, Értarcsa, Kraszna, Szilágyborzás, Selymesilosva, Szilágyballa, Hosszúmező, Mikola és Erdőd református gyülekezetei.

Kánya Zsolt-Attila egyházkerületi ifjúsági előadó rövid áhítattal nyitotta meg az együttlétet, majd köszöntő beszédében Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, a rendezvény fővédnöke kihangsulyozta, hogy a  jelen megértéséhez elengedhetetlen a múlt ismerete, ezért fontos egy egyháztörténet vetélkedő.  Erdőd városa polgármestere Marius Ovidiu Duma, és az alpolgármester Szakács Imre is üdvözölte a vetélkedőre érkezőket.

A zsűri tagjai: Muzsnai Árpád, Bara István, Balla Gábor, Guruita Enikő és Lukács Gyöngyi ellenőrizték a versenyzők tudását.

A vetélkedő két részből állott. Az első szakaszban Póti Eduárd történelemtanár által elkészített írásbeli tesztet kellett megoldaniuk a fiataloknak. A második részben egy külön erre az alkalomra kitalált játék a “Maradj Színpadon” mérte fel a versenyzők tudását. A szünetben a Szatmárpálfalvai Református Gyülekezet Ifjúsági csapata szórakoztatta a fiatalokat. Levezetésként jutott egy fél órányi idő arra is, hogy meglátogassák az erdődi várat is.

Istentisztelet

Délután 14 órakor megteltek az Erdődi Református Templom padjai fiatalokkal. Farkas Zsolt egyházkerületi előadótanácsos hirdette az Igét az ifjúsági találkozó mottójával: Mert nem szégyenlem a Krisztus evangyéliomát; mert Istennek hatalma az minden hívõnek idvességére, zsidónak elõször meg görögnek. Mert az Istennek igazsága jelentetik ki abban hitbõl hitbe, miképen meg van írva: Az igaz ember pedig hitbõl él.(Róma 1,16-17) Fontos a hit, de leginkább az, hogy kiben hiszünk. A Jézus Krisztusban való hitből tényleg élni lehet.

Nt Kovács Sándor esperes köszöntőjében életigéjével fejezte ki örömét  Az igaz pedig hitbõl él. És a ki meghátrál, abban nem gyönyörködik a lelkem. De mi nem vagyunk meghátrálás emberei, hogy elvesszünk, hanem hitéi, hogy életet nyerjünk.” (Zsid 10, 38-39)

Az egyháztörténet-vetélkedőre jelentkező fiatalok valóban nem voltak a meghátrálás emberei, azaz nemcsak a múltba merengtek, hanem megismervén azt a jelenben és a jövőben is építeni akarját az Istennel és embertársaikkal való kapcsolatukat.

 

Eredmény

 

A zsűri döntéshozatala után a fiatal sereg visszavonult a kultúrházba, ahol tudatták a csapatokkal a verseny végeredményét. Nagyon szoros és színvonalas volt a vetélkedő. Ezt bizonyítja az is, hogy 2 csapat is a maximális pontszámot érte el, így holtverseny alakult ki a dobogó első két fokán, és fél pontok döntöttek a végeredmény felől.

 

1. Mikola és Érsemjén

2. Értarcsa és Kraszna

3. Erdőd

Találkozó


Az Élő kövek nevű együttes Mike Pál vezetésével hívta dicsőítésre az ifjakat. Fontos az, hogy modern, mai eszközökkel is dícsérjük az Istent, hiszen ebből is kitetszik az, hogy Isten nemcsak a múltban, hanem ma is cselekvő, életadó, életeket megváltoztató Úr.

A koncert után Kása Zsolt és Kása Melinda néptáncolni tanította a még ott maradó fiatalokat, ezzel párhuzamosan pedig Nagy Tibor érszentkirályi lelkész az ijjászatot vezette.

A visszajelzések alapján nagyon jól érezték magukat a vetélkedő és találkozó résztvevői, akik a szervezőkkel együtt bebizonyították, hogy ma is történnek nagyszerű dolgok, de csak akkor ha az IGAZ EMBER HITBŐL ÉL.

Köszönet a támogatóknak:

Királyhágómelléki Református Egyházkerület

Királyhágómelléki Református Ifjúsági Szövetség

Szatmári Református Egyházmegye

Szatmári Református Presbiteri Szövetség

Csehi Árpád-Szabolcs, Szatmár Megye Tanácsának elnöke

Szatmári RMDSZ

Sc Santec SRL

Molnár Total KZD

Gemelli Pizzéria

Házigazda: Erdődi Polgármesteri Hivatal és Erdődi Református Egyházközség

További képek ITT

 

Szóljon hozzá