Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Az idősek átélték Jézus szenvedéseit

Az idősek átélték Jézus szenvedéseit

Forrás: szatmar.ro 

Keresztutat mutattak be a Caritas szatmárnémeti és nagykárolyi idősklubjába járó nyugdíjasok.

Tegnap délelőtt tartotta meg hagyományos húsvéti ünnepségét a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szatmárnémeti Reménység Idősközpontja. A nyugdíjasok, Luczás Lóránt, a szatmárnémeti Szent Család plébánia plébánosának vezetésével keresztutat mutattak be. Tekintettel a román ajkú klubtagokra, a keresztúti énekek és az egyes stációk történései magyar és román nyelven is elhangzottak.

Az ünnepi műsort követően a meghívott lelkészek szóltak az egybegyűltekhez. Román János Caritas-vezérigazgató, római katolikus lelkipásztor a keresztút 6. állomásán megjelenő Veronika személyéről beszélt. Veronika, mint bibliai személy nem létezik  – tájékoztatta az időseket az atya – a keresztútban jelenik meg, mint az az asszony, aki megtörli kendőjével Jézus arcát. Veronika valójában a hívő ember igazi képmása. “A keresztútba  – Veronikán keresztül  – mi magunk lépünk be, mi magunk segítünk Krisztusnak, és mi magunk vagyunk azok, akiknek a kendőjén Jézus otthagyja az arcát.” A lelkipásztor azt kívánta a jelenlévőknek, legyenek igazi Veronikák, hordozzák szívükben Krisztus arcát.

Sabo Petru ortodox pap szerint fontos, hogy a Jézus életéhez kötödő eseményekről minden évben megemlékezzünk, és még inkább az, hogy évről évre átéljük azokat az eseményeket. Arra buzdította az egybegyűlteket, hogy a keresztút kapcsán éljék át a feltámadást, de a kereszt hordozását is. A feltámadás ugyanis csak akkor történik meg valójában húsvétkor – állítja az atya – ha magunkban hordozzuk Krisztus képmását.

Rácz Ervin református lelkész együttérzéssel beszélt a Notre Dame katedrálist, a kereszténység szimbólumát sújtó tűzről, mely tragédiát kakaskukorékolásként értelmezett, figyelmeztetést látva ebben a keresztény Európa számára, hogy ne csak keresztény Európa legyen, hanem szívben is Krisztushoz tartozó. Luczás Lóránt plébános arra kérte az időseket, legyenek Krisztus hordozói életükkel is, de főleg legbelül, a szívük közepén, úgy a nagyböjt időszakában, mint húsvétkor és életük minden napján.

Szóljon hozzá