Kezdőlap / Gondolatok / A REFORMÁCIÓ HAJNALHASADÁSÁNAK ÜNNEPÉLYES KÖSZÖNTÉSE ÉS ÖKUMENIKUS HÁLAADÁS AZ 500 ÉVÉRT

A REFORMÁCIÓ HAJNALHASADÁSÁNAK ÜNNEPÉLYES KÖSZÖNTÉSE ÉS ÖKUMENIKUS HÁLAADÁS AZ 500 ÉVÉRT

EGY ÚJ-ZÉLAND KÖZELI SZIGETCSOPORTON INDUL ÚJÉVKOR

KORUNK SAJÁTOS TEHERTÉTELE: NÉMETORSZÁGBAN BIZTONSÁGI KONCEPCIÓT DOLGOZNAK KI A RENDEZVÉNYEK VÉDELMÉRE

A napváltó időzónában, a dél-csendes-óceáni övezethez tartozó Chatham-szigeteken veszi kezdetét időileg a reformáció fél évezredes évfordulója. Amikor Európa még javában alszik, az Új-Zéland közeli szigeten már felcsendülnek a zsoltárok, énekek, s magasztalják a világnak reformációt ajándékozó Világosságot, az Úr Jézus Krisztust, aki a népekhez saját nyelvükön kezdett el szólni 500 évvel ezelőtt. S ma már közel 3000 nyelven szól. Az ünnepélyes pillanatokra a távoli szigetekre érkezik Margot Käßmann, az EKD (=Németországi Protestáns Egyház) hivatalos reformációi „nagykövete”. A szigetcsoporton mintegy hatszázan élnek. Ez a szigetcsoport az, ahol 2017-ben először kezdődik el az újév első napja. Ez az esemény azt is jelképezi, hirdeti, hogy a reformáció világméretű lelki és szellemi, történelemformáló esemény volt. (evangelisch.de; pro-medienmagazin.de; cic.govt.nz; bayernkurier.de; http://thunderstruck.org/)

Szemleíró: Dr. Békefy Lajos

First to see the sun – hálaadás a reformáció hajnalhasadásáért újév első óráiban

„Az elsők, akik meglátják a felkelő napot” – ez a dél-csendes-óceáni kicsiny szigetcsoport reformációi ünnepségeinek a mottója. A reformációi ünnepségek nagykövetasszonya az újévi hajnalhasadáskor tartandó ünnepélyes istentiszteleten neves egyházi személyiségekkel együtt tartja az ún. Dawn Ceremony-t, azaz a hajnalhasadás ceremóniát. Vele együtt szolgál és ad hálát a reformáció új világosságáért többek között Mark Whitfield, az Új-Zélandi és Ausztráliai Lutheránus Egyház püspöke, továbbá a Gossner Misszió néhány vezető képviselője. Helyi idő szerint a 2017. január 1-én, 11 órai kezdettel sora kerülő ökumenikus ceremóniának a St. Augustine Anglikán Templom ad helyet. A Chatham-szigetek tíz kisebb szigetből áll. A szigeteken élők között szolgáló evangélikus egyháznak – ökumenikus közösségben más protestáns egyházakkal, főként az anglikánokkal – a reformáció 500. évfordulója alkalmából gondosan kidolgozott szolgálati víziója és jövőképe van. Ebben részletesen kidolgozták azokat a tennivalókat, melyekkel a térség népességének jólétét tudják és akarják támogatni, előmozdítani.

Első helyen nem a gazdasági, hanem a szociális, környezeti, kulturális teendők állnak – ez számunkra is figyelmeztető!

 A közösségi követelményeket négy dimenzióban pontosították, ezek: a szociális jólétért, a környezeti-ökológiai jólétért, a kulturális jólétért és a gazdasági jólétért teendő lépések. Érdemes figyelnünk arra, hogy a jóléti társadalom kialakításában az ottani egyházak felfogása szerint nem a gazdasági szempontok és teendők állnak az első helyen! Ez is igazi reformációi üzenet! Sőt éppen az utolsó dimenzióban szerepelnek a gazdasági szempontok. A legfontosabb dimenzió a szociális, majd a környezeti és a kulturális, s csak ez után jönnek a gazdasági követelmények és szempontok. Elgondolkodtató, figyelmeztető, s bizony nekünk, kárpát-medenceieknek is igen tanulságos vízió! Hogy Európa nyugati feléről most és itt ne is írjak. A felelős társadalom, és a közösségi, felelős emberi együttélés alapvető követelményei: fenntartható, hosszabb távon érvényes és számon kérhető döntések, a közösség érdekeinek szem előtt tartása az egyéni önzéssel, durva materializmussal, harácsolással szemben. Továbbá hosszútávú értékek képviselete, tiszteletben tartása és érvényesítése, valamint ezek nevelés útján történő átadása a fiatalabb nemzedékeknek az oktatás minden szintjén, hogy megtanulják az egyéni és önző érdekérvényesítés elé helyezi ezeket az értékeket, melyek összhangban vannak a bibliai értékekkel. Az 1836-ban alapított Gossner Misszió munkatársai voltak az elsők, akik a szigetekre elvitték az evangéliumi világosságot és értékrendet.

„Ő ébreszt fel engem minden reggel – köszöntünk 2017!” – Hajnalhasadás vagy napfelkelte reformáció jubileumi fotó és videó akciók

Szellemesen és találékonyan azt kezdeményezték a távoli szigetek protestánsai, hogy világszerte legyen mozgalommá a reformáció 500. évfordulós éve első napjának hajnalhasadásáról készített fotók és videók összegyűjtése. Az akció neve: „Ő ébreszt fel engem minden reggel – köszöntünk 2017!”. Erre az akcióra meghívták a világ minden részén élő és szolgáló EKD külföldi gyülekezeteket, hogy örökítsék meg környezetükben az első 2017. évi napfelkeltét földjükön, lakóhelyükön.

Árnyékfelhők a reformáció 500 fölött vagy felelős előrelátás? – „Minden elképzelhető helyzetet átgondoltunk”

Napjaink drámai fejleményei, első renden is a berlini karácsonyi vásár elleni támadás elgondolkodtatta a reformációi jubileum előkészítő bizottságának tagjait. Érthetően. A tanácsadók és a szakértők teljes nyugalomban igyekeztek átgondolni a helyzetet. Ulrich Schneider, a Reformációi Jubileum Egyesülete ügyvezetője telefonos konferenciára hívta az EKD vezetőit. A közelmúlt eseményeitől függetlenül is átgondolták az emlékév biztonságos megrendezésére vonatkozó koncepciót. A rendőrség, a megfelelő szervek, Sachsen-Anhalt Tartomány kormánya és neves szakértők már két éve dolgoznak egy mélyreható, minden előre „kalkulálható” tények elemzése révén összeállított biztonsági koncepción. „Minden elképzelhető helyzetet átgondoltunk” – jelentette ki Schneider. A koncepció végeleges formája februárra lesz készen. Elsősorban a nagy tömegrendezvények biztosítására készülnek fel, mint például a 36. Német Egyházi Napok záró istentiszteletére, amit május 28-án tartanak, s amire Wittenbergbe 200 ezer résztvevőt várnak…

Szóljon hozzá