Kezdőlap / Református hírek / “A megmaradás temploma” turisztikai attrakció

“A megmaradás temploma” turisztikai attrakció

Sajtóközlemény

A megmaradás szimbóluma, Nagygéc: épül az egyedülálló kulturális attrakció

Csenger Város Önkormányzata több mint 562 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Nagygécen kialakítani kívánt „A Megmaradás Temploma” turisztikai attrakció létrehozására az Új Széchenyi Terv keretében. Az 1970 óta lakatlan határ menti település, Nagygéc, több, mint négy évtized elteltével újra bekapcsolódhat az ország vérkeringésébe. A szamosi árvíz után kitelepített falu XIII. századi temploma – a Megmaradás Temploma, országos és nemzetközi turisztikai attrakció lehet az Új Széchenyi Terv által támogatott pályázat fejlesztéseinek eredményeként.

Nagygéc egyedi története önmagában is több, mint figyelemreméltó. A magyar-román határ melletti falu neve elsőként 1280-ban tűnt fel, századokon át olyan nemesi családok birtokolták, lakták, mint a Csákyak, vagy a Haynau család. Nagygéc szerény lélekszáma ellenére is számos magyar történelmi esemény fontos szereplője, helyszíne volt. Az 1970-es árvízben azonban a falu csaknem teljesen elpusztult, lakosai nem költözhettek vissza. Küzdelmük azonban azóta is tart falujuk, a kis templom megmaradásáért.

Forján Zsolt, Csenger polgármestere szerint a “Megmaradás Temploma turisztikai attrakció” az Észak-alföldi régió és a Szatmári térség kulturális turisztikai kínálatában is egyedülálló. A projekt által megvalósuló kulturális attrakció a magyarság egész Kárpát-medencei történelmét átfogja, interaktív módon jeleníti meg és tanítja a magyar történelem nagy eseményeit, kihasználja a Szamos-mente természeti adottságait és épít a Kárpát-medence legnagyobb határon kívüli magyar közösségének közelségére.

A projekt megvalósítása során sor kerül az Árpád kori alapokon nyugvó templom teljes felújítására, amely büszkén hirdetheti az erős alapokon álló 1000 éves magyar állam sérthetetlenségét. A Nagygéci Emlékparkba ültetett őshonos Kárpát-medencei fák mellett a parkban a történelmi Magyarország és a mai Magyarország határvonalai is kirajzolódnak. A ligetben 200 emlékoszlopon a Kárpát-medencei települések üzennek majd az utókornak. A parkban a látogatók tabletek segítségével utazhatnak a magyar történelmi események, nevezetes helyszínek világába. A park kilátótornya a magyarság jövőjét és határtalanságát szimbolizálja, a kilátóból határok nélkül jelenik majd meg a látóhatár. A Megmaradás Háza – Magyarság Háza különleges építészeti megoldásokkal a születést és a halált jeleníti meg. Az újszülöttek a fénnyel érkeznek, nevük viszont virtuálisan is megjelenik a terem közepén álló asztalba épített számítógépen keresztül. A Látogatóközpont, a Schwarcz-porta ad majd helyet a Nagygéci nemesek termének, a Schwarcz család emléktermének. A 4D moziban a település életének bemutatásán keresztül a magyarság élete jelenik meg, az eseményeket a nézők különböző aspektusokból, csatában vágtató lovon ülve, árvízben, csónakban hánykolódva élhetik át. A Megmaradás Háza ad majd helyet az ajándékboltnak is. A “Megmaradás Temploma turisztikai attrakció” a hét magyar törzs bejövetelére is emlékeztet, a honfoglaló ősöknek az Őrtűz oszlop állít emléket.

A turisztikai kínálat bővítése és a szolgáltatási színvonal növekedése a környező turisztikai attrakciókkal együtt hozzájárulhat a térségben az idegenforgalom növeléséhez és a szezonalitás csökkenéséhez is.

Szóljon hozzá