Kezdőlap / Napi Ige / 2011. október 6.

2011. október 6.

„De a Léleknek gyümölcse: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség.”

(Gal 5, 23)

Gyümölcsöt nem lehet csinálni, a gyümölcs terem, minden fán olyan, amilyen a fa.

Érdekes módon Pál apostol itt egyes számot használ: a lélek gyümölcse, nem gyümölcsei. Ez azt jelenti, hogy akinek a lelke gyümölcsöt terem, annak mind a kilencet termi. Szüret idején lehet hasonlítani ezt a szőlőfürthöz, egy gyümölcs kilenc egészséges szőlőszemmel.

Szeretet: Nem csak beszéd, hanem tett. Krisztus parancsa az, hogy szeressük Istent és egymást, de ez az érzés természetes kell, hogy legyen és nem erőltetett tett.

Öröm: Jézus azért jött, hogy a mi örömünk teljes legyen benne. Szabad nekünk boldognak lenni. Jézus adja az igazi boldogságot, a világ az ideig-óráig való örömöt. Jézusban örömünk van, a világban ürömünk.

Békesség: Jézus békéltette meg az Atyát mivelünk a kereszten és az ő békességét adta nekünk, ami azt jelenti, hogy belsőnkbe is megnyugvást ad.

Béketűrés: Türelem, ami olyan sokszor hiányzik, hiánycikk. Ha bizonyosak lennénk afelől, hogy a rosszat is javunkra tudja Ő fordítani, akkor nem lennénk türelmetlenek.

Szivesség: Ebben a szóban benne van a szív. Tehát, ha szivességet teszek valakinek, azt nem kényszerből teszem, hanem teljesen átadva magam.

Jóság: Sokszor halljuk temetésen: Jó ember volt. Jézus azt mondja, hogy nincsen jó, csak az Isten. Azok az emberek a jók, akik Isten fiai, de csak a bennük élő Isten a jó.

Hűség: Ennek a szónak a gyöke a HIT, bizalom, hogy tartozok valakihez és valakinek és nem kacsingatok másfele, hanem a kevesen is hozzá ragaszkodom.

Szelídség: Nagyvonalú, aki el tudja engedni a másik ember vele szemben elkövetett bűnét, mert neki telik elengedni. A ti szelídlelkűségetek ismert legyen minden ember előtt!

Mértékletesség: Ebben a mohó, tülekedő világban egészen kivételes érték, kivételes erény. Mértékletes is az tud lenni, akinek van gazdag mennyei Atyja, és tudja, hogy tőle mindent a legjobbkor meg fog kapni, amire nemcsak neki van szüksége, hanem amivel másokat is gazdagíthat.

Itt a szüret, te milyen gyümölcsöt teremsz?

Ámen!

Rácz Ervin,

Erdőd

 

Szóljon hozzá