Kezdőlap / Napi Ige / 2011 március 24.

2011 március 24.

Ajánlott szakasz: 4Móz 34

„Ezek azoknak a férfiaknak a nevei, akik örökségül fogják néktek elosztani azt a földet…” 17.v.

A mára kijelölt bibliai szakasz teli s tele van földrajzi megnevezésekkel, valamint személynevekkel. Gondolhatnánk arra, hogy az ilyen jellegű fejezetek – jelen esetben Kánaán földjének területi meghatározása, valamint a törzsek vezetőinek nevei – nem tartalmaz igei üzenetet a mában élők számára. Ez azonban nem így van.

Próbáljuk meg leszűkíteni a kört a saját életünkre, valamint a családunkra. Istennek legyen hála sokunknak megvan a maga életterülete, és itt most gondolok első sorban a hajlékunkra, a házunkra. Annak megvannak mezsgyéi, tudjuk melyik a mi „portánk” és hol kezdődik a másik. Izrael népénél is ugyan így volt. Az igében azonban megjelenik az is, hogy mindegyik törzs élére egy vezetőt helyeztek, akit a köz, megbecsült és elismert, mint vezetőt. A saját hajlékunkban, mint felnőttek, mi is vezetők vagyunk. A nagy kérdés azonban, hogy milyen vezetők? Ifjakkal találkozva és beszélgetve elszomorító véleményt mondanak a szüleikről. Ki a hibás kérdezhetnénk? A gyermek, mert másképpen látja a világot, másak az elképzelése, más a felfogása? Netalán a szülők a hibásak ezért az állapotért, mert reggeltől estig dolgozni kell, hogy családjukat fenn tudják tartani? Én úgy gondolom, hogy ebben a kérdésben nagyon nehezen lehet megfelelő választ adni. Én ezt nem is szeretném megtenni, de azt igen, hogy forgassuk tovább a szívünkben azt a gondolatot, hogyha olyan vezetők szeretnénk lenni, akár felnőttekként a családban, ifjakként az iskolában, egyetemen, akikről a közvélemény azt mondja, hogy elismerem a munkáját, és azt megbecsülöm, akkor minden bizonnyal az ilyen vezetőket az Úr választotta ki, és az Úr áldása van rajtuk.

Az ilyen vezetőknek az élete, magatartása, Istenhez való ragaszkodása pedig ki fog terjedni a szomszédos „portára/portákra” is, mert látva békés, szeretetteljes életüket, mások is magukévá szeretnék tudni ezt az életformát. Tegyen az Úr bennünket is, és másokat is ilyenekké. Ámen

Kovács Mátyás Péter lkp.

 

Szóljon hozzá