Kezdőlap / Napi Ige / 2011. január 5.

2011. január 5.

3.Mózes 5. 1-13

“Ha azzal vétkezik valaki, hogy hallotta a káromló beszédet, és bizonyság lehetne, hogy látta, vagy tudja: ha meg nem jelenti azt, de hordozza az ő vétségének terhét.” (1)

A világ, amelyben élünk, ontja magából a káromló beszédet. Nem is csak egy-egy káromkodós ember szavaiból halljuk a fület sértő, sokszor Isten nevét is káromló utálatos beszédeket, de a kereskedelmi tévé és rádió csatornák fő műsoridőben sugárzott adásaiban is gyakran hallunk káromkodást, káromlásokat. Szomorú, az hogy a nézőközönség számos rétege szívesen hallgatja a celebek, villalakók vagy akár a heti hetes sztárnak tartott szereplői nem is csak megbotránkoztató, de egyenesen káromló beszédét. Mai Igénknek nagyon is fontos üzenete van korunk embere számára.

I.

A bibliai törvényben a káromlás, átkozódás nagy bűn. Az Ószövetség törvényeiben megkövezés, halálbüntetés járt érte, de az Újszövetség is szigorúan tiltja a keresztyén gyülekezetek tagjainak. („Minden mérgesség és fölgerjedés és harag és lárma és káromkodás kivettessék közületek minden gonoszsággal együtt” – Efézus 4. 31). Jézus Krisztus pedig a legsúlyosabb bűnnek a Szentlélek ellen szólt káromlást tartja. A Szentírás szerint viszont nem csak a káromkodás bűn, hanem az is, ha életvitelünk miatt káromoltatik Isten neve, vagy ha az istenkáromló beszédet nyugodt lélekkel végighallgatjuk.

Erről beszél Igénk első mondata is, valaki azzal is vétkezhet, ha hallja, hallgatja a káromló beszédet. A szólásszabadság világában ugyan nem szabhatjuk meg senkinek, hogy milyen szókinccsel gazdálkodjon (azért legyen bátorságunk kikérni azt, hogy Isten neve ne káromoltassék), azt sem mi döntjük el, hogy a kereskedelmi csatornák milyen műsort sugározzanak, az istenkáromló ember társaságát viszont kerülhetjük, és a tv távirányítója is a mi kezünkben van.

II.

A gonosz beszéd hallgatása megfertőzi tudatukat, lelkünket. A világ szennye, káromlásai teherként nehezedhetnek életünkre. Az Ige arra tanít, hogy ne hordozd vétségednek terhét. Ne hallgasd a káromló beszédeket, inkább Isten Igéjének tiszta tanításából töltekezz fel és élj szabadon, fölösleges terhek nélkül, mint akinek beszéde „mindenkor kellemetes legyen, sóval fűszerezett; hogy tudjátok, hogy mimódon kell néktek kinek-kinek megfelelnetek” Ámen

Máthé Róbert

Patóháza

Szóljon hozzá