Kezdőlap / Napi Ige / 2011. január 17.

2011. január 17.

A legszebb imádság

„Ti azért így imádkozzatok: Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, szenteltessék meg a te neved.” Mt 6,9

Olvasandó: Mt 6,9-15

Belépek otthonomba. A gyermekszobából feleségem szavai szűrődnek ki „Tedd össze a kezecskédet. Úgy, ni. És most mondjad utánam: Mi Atyánk…”. Imádkozni tanítja két és fél éves gyermekünket. Önkéntelenül felszínre törnek régmúlt idők érzései. Nagymamám volt az, aki ezt az imádságot megtanította. Sokszor, ha a Miatyánkot mondom, ott van mögötte a nagymama illata, szeretete, a régmúlt gyermekkor biztonságérzete.

A fönti igében Jézus az, aki imádkozni tanít. Lássuk, ebben az egy mondatban milyen gondolatok fogalmazódnak meg.

  1. Jézus elmondja, hogy van Atyánk. Tehát nem vagyunk árvák még akkor sem, ha földi édesapánk már nem gondoskodik rólunk. Csodálatos, hogy Isten Atyánk, Aki Jézus által fogadott minket gyermekeivé. Amikor feleségemmel összeházasodtunk, apósom azt mondta: „Ne szólíts engem ezután István bácsinak, hanem apukának”. A lánya miatt fogadott fiává, s lett az apám. József Attila így kiált fel egyik versében: „Fogadj fiadnak Istenem, hogy ne legyek kegyetlen árva!”
  2. Hangsúlyos ebben a mondatban a mi személyes névmás, mely arra hívja fel a figyelmünket, hogy lélekben testvérek vagyunk, hiszen közös Atyánk van. Jézus is testvéreinek nevezi az őt hallgatókat (Mt 12,49). Mennyire másképp cselekednénk egymással, ha ez a testvér-kapocs jobban tudatosulna bennünk.
  3. Végezetül azt mondja Jézus: „…ki vagy a mennyekben”. Ez azt jelenti, hogy Atyánkat hódolat és alázat illeti meg; továbbá, hogy néki hatalom adatott. Aggodalmak és félelmek közepette lássuk azt, hogy néki hatalma van változtatni életemen és arról gondoskodni.

Ez a hármas ajándékcsomag a Miatyánk első mondatának tartalma.

Add tovább te is gyermekeidnek a legszebb ima-ajándékot!

Ámen!

Király Lajos,

Batiz

 

Szóljon hozzá