2011. január 16.

„ Az olyan kimosott ruhát, vásznat, szövetet vagy bármilyen bőrholmit, amelyről eltűnt a kiütés, újból ki kell mosni, és akkor tiszta lesz. Ez a gyapjú, vagy lenruhán, vásznan, szöveten vagy bármilyen bőrholmin levő poklos kiütés törvénye. Ennek az alapján mondják tisztának vagy tisztátalannak.”

3Móz. 13,58-59

Olvasandó: 3Móz. 13, 29-59

A mára kijelölt igeszakasz, azokat a rendelkezéseket tartalmazza, melyek elengedhetetlenek voltak a betegség és a tisztátalanság elleni harcban. Egy olyan betegségről van szó, mely mind testileg, mind lelkileg sújtotta áldozatát. Mikor valakinek a testén megjelentek a pici fehér foltok, melyek napról-napra nagyobbak és nagyobbak lettek, tudta, hogy számára itt a vég. Mivel a lepra nagyon ragályos betegség, aki ebben szenvedett, a család és a társadalom védelme érdekében el kellett hagyja azt a közösséget, ahol élt. Nem volt elég a testi fájdalom, ezen felül, még a magányosság, a kiközösítés, az elszigeteltség terhét is hordoznia kellett.

Ma már a lepra kezelhető, mégis templomokban, igehirdetésekben sokat hallunk róla, mint olyan jelképről, melyet a bűn hatalmára, fertőző voltára, rontó erejére használnak. Nem véletlenül, hiszen a bűn is fertőz, fájdalmat okoz, kiközösít, elembertelenít, s ha valaki nem szabadul meg tőle időben, akkor a halálos ítéletet is jelenti. Ezért harcolnunk kell ellene.

Alapigénkben van egy kulcsszó, mely a bűn elleni harcban bátorít, kitartásra bíztat: ÚJBÓL. Azoknak szól ez az üzenet, akik a kísértésekben elbuktak, akik szégyenkeznek, akik nagyon nyomorultul érzik magukat bűneik miatt. Ilyenkor a Sátán azt mondja, hogy ne harcolj, ne küzdj tovább, túl bűnös vagy, most az egyszer túlságosan beszennyezted magad, így nem állhatsz Isten elé. Ne higgy neki!!! Ahogy a beszennyezett ruhát többször is meg lehet tisztítani, ugyanúgy a lelkedet is, ha igazi bűnbánattal jössz hozzá. Ugyanakkor figyelmeztet is, hogy a jövőben jobban vigyázz a ruhádra. Vigyázz állandó bűnbánattal és önvizsgálattal!

Van egy folyó, egy lelki folyó, mely átfolyik ezen a világon, és ez Jézus Krisztus vére. Bűneinktől csak ebben a folyóban lehet megtisztulni – „ennek alapján mondják tisztának, vagy tisztátalannak” a bűnös embert.

Imádkozzunk hát együtt: „Fehérré, Uram, a forrás te vagy, Békét és nyugalmat lelkembe adj! Áldásod nem apad, gazdag folyó, mossál meg s tégy fehérré, mint a hó!” Ámen.

Nagy Róbert

apai ref. lp.

Vélemény, hozzászólás?