Kezdőlap / Napi Ige / 2011 december 29.

2011 december 29.

„…a ti tiszta gondolkozástokat emlékeztetés által serkentgetem; hogy megemlékezzetek a szent prófétáktól ezelőtt mondott beszédekről, és az Úrnak és Megtartónak általunk, az apostolok által közölt parancsolatjáról” 2Péter 3,1/b-2

Kétségek között élni az nyomasztó tud lenni: sikerül, vagy sem? Eljön, vagy mégsem? Segít vagy nem? Ezeket a kérdéseket akár Istenre, akár az emberekre nézve tesszük fel, akkor az mindig egy kettős érzést vált ki bennünk. Az apostol, mind az akkoriak, mind pedig a mi szívünkben a Jézus Krisztus visszajövetelével kapcsolatban meg akarja szüntetni: el fog jönni, ígéretét be fogja tartani, de hogy annak pontosan az ideje mikor lesz, azt nem lehet tudni, mert úgy jön el, mint éjjel a tolvaj. Ezt a kétséget akarja az apostol feloldani a mai igénkben.

A mára kijelölt igeszakaszból két gondolatot szeretnék kiemelni: először azt, hogy  Péter mennyire más lelkülettel közeledik a gyülekezetekhez, mint a tévtanítók (2.rész): a segítő szeretet már a második levelet íratja vele. Nem a maga hasznát keresi, mint a tévtanítók, hanem mindazokét, akikért szeretetből felelősséget érez. Másodszor pedig azt, hogy a tiszta gondolkozást azt összeköti az emlékezéssel. Az emlékeztetés eszközével igyekszik felébreszteni a gyülekezetet. Nem akár mire emlékezteti őket, hanem azokra, amiket a próféták jövendöltek és az apostolok hirdettek Jézus Krisztusról, mint Úrról és Megtartóról. A teljes evangéliumra kell emlékezni szüntelenül, ami egyfelől a váltságot tartalmazza, másfelől szent életre tanít.

Közeledve a 2011-es esztendő végéhez tegyük fel magunknak akérdést, és próbáljunk meg nagyon őszintén is válaszolni, hogy ebben az éveben ez az apostoli szeretet vezérelt, amelyik nem a maga hasznát kereste, hanem másokat akart szolgálni? De arra a kérdésre is próbáljunk válaszolni, hogy amikor Isten megpróbálta életemet, akkor én mire emlékeztem? Arra, hogy felebarátaim közül vannak olyanok akik adósak, és most a bajba rájuk támaszkodhatom, vagy visszaemlékszek Jézus Krisztusnak csodálatos biztatására, hogy veletek leszek, minden napon a világ végezetéig?

Isten adja meg mindannyiunk számára, hogy az új esztendőkben több legyen a szeretetből fakadó cselekedet, mint eddig volt, és jóban-roszban emlékezzünk Istennek igéire, melyek erősítenek, bátorítanak, vezetnek mindannyiunkat. Ámen

 

Szóljon hozzá