Velünk az Isten! – 2015. j lius 26.

“N h ny nap elm lt val pedig Agrippa kir ly s Bernic rkez k Cz z re ba, hogy k sz nts k Festust.” (Ap.Csel. 25, 13)

V lt s t rt nt a helytart i tiszts gben. F lixet -, aki a zsid knak kedveskedni akarva P lt jogtalanul,azaz t let n lk l fogs gban tartotta s hagyta- Festus k vette a helytart i sz kben. F lix az a t pus ember, akit nem rdekel a t rv nyess g, hanem minden cselekedet t csakis egy valaminek rendeli al : saj t n pszer s ge n vel s nek. A hatalom embere, aki a t rv nyess g re kellene hogy legyen, fittyet h ny mindenre s ak r a t rv nytelens g eszk z nek ig nybev tel vel is meg akar f r dni a saj t dics s g ben. Funkci ban maradni minden ron! Modernkori t rt net, k ts g nem f r hozz .

De most m s valaki foglalja el a hely t, Festus. m s karakter ember. Alighogy elfoglalja hivatal t, r h rom napra m r Jeruzs lemben tal ljuk. A k teless gtud s embere, aki mindenben t rv nyesen s becs letesen k v n elj rni. A rendezetlen gyeket, melyeket el dje hagyott h tra, szeretn min l hamarabb elint zni. De j lenne ilyen hivatalnokokat, vezet ket l tni napjainkban is! Akiket nemigen lehet megvesztegetni, akiknek nicsenek korrupci s gyei, akik tiszt ban vannak azzal, hogy k vannak az emberek rt s nem ford tva. Ha ilyen p ld kat l tn nk, akkor eg sz biztos feloszlatn k a Korrupci ellenes gy szs get (DNA), hisz nem volna munk juk. Ehhez k pest szinte napi rendszeress ggel hallunk r luk.

Csakhogy a becs letess g, a k teless gtudat, a t rv nytisztelet m g nmag ban kev s a j v beni perspekt v hoz. J dolog, ha valaki gy li az let t, de ez m g nem jelent bel p t az Isten orsz g ba. Ehhez nem el g az er nyek sokas ga, amelyek Festusn l megtal lhat k. Az dv ss ghez annak a J zus Krisztusnak a befogad s ra van sz ks g, akir l a helytart nagyon megvet en besz l Agrippa kir ly s testv re, Bernic el tt. Festus sz m ra a J zus-k vet s egyszer en csak babonas g, semmi t bb, az Asr pedig “bizonyos megholt J zus” csup n. Festus sz m ra, csak gy mint Agrippa kir ly s Bernic sz m ra P lban Isten szeretete j tt k zel, de k erre vakok, hogy megl ss k. Mindannyian elpusk zz k az utols lehet s get is a megmenek l sre. lt l-e m r ezzel a lehet s ggel, vagy te is megel gszel a v lt vagy val s erk lcs ss geddel? Gondolkodj el ezen, ppen ezen a vas rnapon. men.

Szil gyi Bal zs

Szatm r-L ncos

Vélemény, hozzászólás?