Velünk az Isten – 2023. szeptember 22.

,,Mikor férfi vagy asszony külön fogadást tesz, nazireusi fogadást, hogy így az Úrnak szentelje magát: Bortól és részegítő italtól szakassza el magát; … szőlőt se egyék. Az ő nazireusságának egész idején át semmit a félét ne igyék, a mi a szőlőtőről kerül, a szőlő magvától fogva a szőlő héjáig. Az ő nazireusi fogadásának egész idején, beretva az ő fejét ne járja; míg be nem teljesednek a napok, amelyekre az Úrnak szentelte magát, szent legyen, hagyja növekedni az ő fejének hajfürteit.” – (4Móz 6, 2-5)

Hajam fürtjei növekednek már egy ideje. Nem nazireusi eskü miatt, hanem „csak úgy”. Nem növesztem, csak nem vágatom. Nő mert nem lépek közbe. Borotválkozni rendszeresen szoktam mert a szakáll öregít, bár a nagy emberek nem öregszenek csak érnek, s a hajuk sem őszül csak kivilágosodik. A bort is szeretem s néhanapján ízlelem is, hisz magyar ember csizmába jár, bicskája van s bort iszik, ha nem vezet.

Nem vagyok nazír és nem vagyok fakír a szőlőt is szeretem, s ha tehetem megeszem. Jó a mazsolás kalács is… Külön esküt nem teszek már de bátorítok mindenkit gondolja át kapcsolatát a Teremtővel s ha lehet csendesedjen el, próbáljon meg mind közelebb kerülni a szerető Atyához.

A mi Istenünk várja a férfiakat és az asszonyokat is (több nemet ő sem ismer), de nem akar semmit ráerőltetni az emberre. Aki böjtölni akar megteheti de nem kötelező! Ami kötelező, az így szól: SZERESS! „…az Úr, a mi Istenünk, egy Úr! Szeressed azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből. – olvassuk a Mózes ötödik könyvében… s az Úr Jézus megtoldja még annyival, hogy: „…szeresd felebarátodat mint magadat.” Ha eszt teszed élsz… Élsz most és örökké! Ámen

Jobb Domokos,

Ombod

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?