Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2021. július 29.

Velünk az Isten – 2021. július 29.

“Mert feljöve Baása, az Izráel királya Júda ellen.” ( 1Kir.15,17)

A kettészakadt ország királyai, uralkodjanak hosszabb vagy rövidebb ideig, állandóan egymás ellen harcoltak, nem tudtak megbékélni egymással. Mindig találtak valami ürügyet, hogy egymásnak essenek. Ez az ellenségeskedés apáról fiúra szállt, amit megépített az egyik király, lerombolta azt a másik.
Az amerikai politikai életben is volt egy furcsa időszak. A Kenedi családnak több tagját választották meg ország elnöknek és ennek a családnak több tagja lett a fegyveres erőszak áldozata, azt is mondják, hogy ezen a családon “átok ült”, a család életét állandóan a halál angyala fenyegette.
Magyar íróink célba vették az akkori családok életvitelét, gondoljunk közelebbről Mikszáth Kálmán műveire, regényeiben kíméletlenül kimondja az ítéletet is felettük.
Az ember büszkén emlegeti őseit, nemcsak erényeikkel dicsekszik, a félresiklásokat, bűnöket  sem hallgatja el, de azt is hozzá teszi: Ilyen az én családom, éppen ezért hívnak annak, aminek, éppen ezért vagyok olyan, amilyen vagyok, ezen én sem akarok változtatni. És éppen itt esünk a legnagyobb bűnbe, még lehetőségünk volna javítani őseink botlásain, de nem tesszük, mert a mulasztással is “hűségesek” akarunk maradni őseinkhez. Ha ők ilyenek voltak, én sem akarok más lenni. Megy az élet az ún.”rendes” kerékvágásban.
Merjünk változtatni, mások lenni, az Úr útján járni! Küszöböljük ki a hibákat! Legyünk mi az úttörők!
Az emberi  sorsban,
az adódott balsorsokban
hervad az élet,
de az Úr útján járva
virágba borul az enyészet.
Ámen.
Fodor Lajos

Szóljon hozzá