Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2021. július 16.

Velünk az Isten – 2021. július 16.

“És bevitte Salamon az ő atyjától, Dávidtól az Istennek szenteltetett jószágot, az ezüstöt, aranyat és az edényeket és azokat is az Úr házának kincsei közé tette.” (1Kir 7,51)

A 7. fejezet második felében az van lajstromba szedve, hogy milyen arany, ezüst, meg réz használati eszközök készülnek el az Úr házához. Drága érékes tárgyak mesterművek. Művészeti alkotások s a ceremóniákon használatos ilyen-olyan mindenféle tárgyak. Aztán a végén a szentíró csak úgy mellesleg megemlíti, hogy a Dávid hagyatékát szintén csatolják az Úr házának kincsei közé.

  1. Mielőtt meghalna Dávid mindent összegyűjt, ami a házhoz kellene, Dávid úgy lép ki a világból, hogy tudja Salamonnak minden a keze ügyében lesz nem kell gazdasági vállságba taszítsa a népet Isten tisztelete miatt. De arra nincs garancia, hogy Salamon tényleg templomot épít s nem bevásárló központot a vagyonból Dávid halála után. Te mit hagysz hátra, anyagiakat csupán, vagy lelkieket is, hogy utódaid kövessék hited s teljesítsék esetleges vállalásaidat.
  2. Salamon úgy gazdálkodik, hogy a Dávidtól kapott aranyak meg ezüstök megmaradnak, annyi a rész a birodalomban, olvassuk korábban, hogy le sem mérik mennyi fogyott a különböző tárgyak öntésekor, ami a templomhoz kellett. Salamon sajátját teszi Isten elé, nem csak arra támaszkodik amit örökölt. Sokan azt hiszik, mert apjuk presbiter volt vagy nagyanyjuk templomba járt, neki is jut az üdvösségből. Felejtős. Az okos ember a magáét teszi Istene elé.
  3. Salamon nem csak sajátját adja, de a hátrahagyottat is, ha nem is kellett a Dávidi hagyaték, vagy nem kellett mind, az Úr házának kincsei közé kerül a Dávid felajánlása. Ez így fer. Salamon itt még tényleg figyel az Úrra és nem protokollból vagy mások véleményéért kapcsolódik az Örökkévalóhoz, hanem mert szereti.

Jó tanács: Szeresd az Urat, s cselekedj.

Ámen

Jobb Domokos,

Ombod

Szóljon hozzá