Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Sportszerű krisztusi

Sportszerű krisztusi

Még mindig nagyon szeretem a sportot, igaz, hogy inkább megtekintését űzőm profi módon, de találok benne örömöt. Fiaimmal sokat beszélünk fociról, presbiterekekkel még istentisztelet előtt és után is téma, barátokkal, ismerősökkel el tudjuk tölteni vele az időt.

Természetesen vannak olyan jelenetek a sportban, amelyek nem éppen példaadóak, a színészkedés, a durvaság, a gyűlölködés… ott is megjelenik, de nagyon örülök, amikor a sportszerűnek nevezett elemek, melyek több mint emberiek, átjönnek a képernyőn és nevelnek.

Nemrég olvastam, hogy egy versenyen egy atléta, névszerint Abel Mutai, aki Kenyát képviselte, csupán pár méterre volt a célegyenestől, mikor összezavarták a jelzések és emiatt megállt, azt gondolván, hogy megnyerte a versenyt. Egy spanyol atléta, Ivan Fernandez szorosan a nyomában volt és észrevette, mi történt – és odakiáltott neki, hogy fusson tovább. De Mutai nem beszélt spanyolul, így nem értette, amit mondanak neki. A spanyol aztán tolni kezdte a célegyenesbe és így segített neki megnyerni a versenyt. Egy újságíró később megkérdezte a spanyolt: “Miért tette ezt?” Ivan pedig így válaszolt: “Az álmom, hogy egyszer igazi közösségben éljünk.” De az újságíró nem hagyta annyiban a témát: “De miért hagyta, hogy a kenyai nyerjen?” Mire Ivan: “Nem hagytam, ő nyert volna.” Az újságíró tovább erősködött: “Dehát maga nyerhetett volna!”

És erre Ivan így felelt: “És milyen dicsőség lett volna az? Milyen méltósága lenne annak az aranyéremnek? Mit szólt volna az édesanyám hozzá?”

Na és mit szólna hozzá Krisztus? A becstelen győzelem vereség. Krisztusban már megvan a győzelmünk. S ha nem akarunk lehorgasztott fejjel járni, mint egykor Kain, akkor csatlakozunk a feltámadott Krisztusunkhoz, aki minden nap győzelemre vezet bennünket. Járj te is a becsületesség, tiszta lelkiismeret szerinti, győztes, sportszerű krisztusi úton! Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá