I. Lelkészcsaládi Nap Németiben

A Szatmári Református Egyházmegye lelkészi közössége Lelkészcsaládi Napot tartott június 11-én, szombaton, 11.00 órától. A találkozónak a Szatmárnémeti-Németi református gyülekezete adott otthont, melynek házigazdája és támogatója Kiss József főjegyző volt. Kiss Szabolcs apai lelkipásztor, egyházmegyei lelkészértekezleti elnök szervezte az eseményt.

Az együttlét közös énekléssel és áhítattal kezdődött, melyen Kiss Szabolcs lelkészértekezleti elnök hirdette Isten Igéjét János evangéliuma 21 fejezete első 14 verse alapján. Az igehirdető elmondta, hogy Jézus ma is találkozóra hív, úgy ahogy tette egykor feltámadása után a tanítványokkal. Szükség van arra, hogy időközönkét újra és újra megerősítse mai tanítványait. Ezt a közösség által szeretné tenni ma is. Egykor János volt az, aki észrevette a Galileai tenger partján az Urat, és Péter az, aki azonnal ki is úszott hozzá. A többi tanítvány pedig a halaktól szakadozó hálót emelve segítettek. Amikor a tanítványok átélik, hogy Jézussal együtt újra lehet kezdeni, akkor a szívük telik meg örömmel. Jézus a parton már reggelivel várja a tanítványokat, de ők hozzá kell tegyék azt, amit kifogtak. A mindennapi életben sem háríthatjuk Istenre azokat a dolgainkat, amelyek ránk vannak bízva. Az Ő jelenlétében, az újrakezdés lehetőségével lesz erőnk ezt meg is tenni.

A nyitó áhítat után dr. Király Lajos esperes Ézsaiás könyve 41. fejezetének 13. versével köszöntötte az egyházmegye lelkipásztorait: „Mert én, az Úr, a te Istened, erősen fogom jobb kezedet, és ezt mondom neked: Ne félj, én megsegítelek!” Az elöljáró elmondta, hogy az emberek biztonságérzete megrendült az utóbbi hónapokban és években a járványhelyzet, az energiaárak emelkedése és a szomszédban dúló háború miatt. Ez a folyamat idővel pszichés traumává alakulhat, azonban a támogató-közösség – elsősorban a család – erőforrás lehet, ugyanakkor segítséget nyújthat az érzelmeink kifejezésében, feszültségeink és félelemeink oldásában.

Szünet után A humanisztikus pszichoterápia lelkigondozói lehetőségei címmel tartott előadást Máthé Róbert lelkipásztor pszichoterapeuta. Előadásában beszélt az empátia és a szimpátia jelentőségéről, a kliens fontosságáról.

Az előadás mellett alternatív programok zajlottak párhuzamosan. Különösen gyerekfoglalkozás, játék és íjászat közül választhattak a résztvevők. Köszönetet mondunk Jobb Domokos ifjúsági előadónak, aki a játékokat vezette, valamint Győrbíró Sándor katekétikai előadónak, aki a gyerekek számára biztosította a kifestős könyveket. A találkozó ebéddel zárult, melyért külön köszönet illeti a Szatmárnémeti-Németi gyülekezet vezetőségét, akik ízletes ebédet készítettek és szolgáltak fel jó szívvel.

Vélemény, hozzászólás?