A sárospataki egyetem docense dr. Király Lajos esperes

Forrás: frissujsag.ro

Újabb szatmári a Bodrog-parti Athénban — lelkészi és esperesi hivatása mellett a sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetemen fog tanítani dr. Király Lajos esperes és pasztorálpszichológus, aki 2021-ben kapta meg docensi kinevezését a BBTE-n.

A Szatmári Egyházmegye alig pár hete újraválasztott esperese, a nemrégiben doktorált pasztorálpszichológus dr. Király Lajos a sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetemre kapott meghívást dr. Horváth Ágnes rektorasszonytól, a Neveléstudományi Tanszékre — ahol elmondása szerint többek között mesepszichológia, családi életre nevelés, családszociológia és társadalomtudományok tantárgyakat tanít majd.
Így ő már a második szatmári, aki a Zemplén tövében lévő „kis ékszerdoboz” városban, a Bodrog-parti Athénban (vagy ahogy 800 éves történelme során még nevezték: „iskolavárosban”, „magyar Cambridge-ben”) Szatmár hírnevét erősíti — mint ismeretes, a nagy múltú, fél évezredes sárospataki Református Kollégiumot a szintén földink Nagy-Baló Csaba vezeti már hosszú évek óta.

Keresztyén zeneterápia

A leendő egyetemi tanár, dr. Király Lajos doktori védése tavaly történt a Babeș – Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Karán pasztorálpszichológiából, s mint mondja, ezt a tudományt a pszichológia és teológia ötvözeteként kell elképzelni.
Ami a doktori kutatásának témáját illeti, a pasztorálpszichológiát alkotó pszichológia és teológia mellé a zenét is társította, létrehozván ezáltal az első olyan művet, amely a Kárpát-medencében keresztyén zeneterápiának nevezhető.
Dr. Király Lajos doktori kutatásának 412 oldalában arra kereste a választ,  hogy az élet nagy átmeneti szakaszain (keresztelő, konfirmáció, esketés, temetés) milyen zenei anyagot tud ajánlani az érintetteknek, hogy azok mélységesen, esetekben könnyebben – például halál esetén a gyászfeldolgozás egyik fontos része a hallgatott zene – éljék meg, vészeljék át az adott életszakaszokat.

A sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem impozáns épülete
A sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem impozáns épülete

”Kimozdulni a komfortzónámból„

Amikor arról kérdeztük, hogyan egyezteti majd össze egyetemi óráit esperesi feladatkörével dr. Király Lajos azt válaszolta, hogy erre való tekintettel külön megkérte az egyetem vezetőségét, hogy tömbösített órái legyenek, így egyetemi óráit egy teljes napon keresztül tarthatja majd meg, aminek köszönhetően a hét többi napján itthon is a megszokott módon folytathatja tovább esperesi, lelkészi és családapai feladatait.
Arra is kíváncsiak voltunk, hogy lelkészi és egyéb feladatkörei mellett miért döntött úgy, hogy egyetemen is tanítani fog. “Azért szerettem volna elvállalni, mert kimozdulok a komfortzónámból — mert én úgy gondolom, hogy az ember akkor tud igazán növekedni vagy fejlődni, ha néha abból a komfortzónából, amelyben benne van, ki tud mozdulni.” – magyarázta az esperes. Hozzátette azt is: bár eddig is tartott előadásokat, úgy döntött, hogy magasabb szinten is szeretné folytatni ezt az irányt, többek között azért, mert szeret ismerkedni, illetve kognitívan is szinten szeretné tartani és fejleszteni magát.

Szabó Beatrix 

Vélemény, hozzászólás?