Kezdőlap / Napi Ige / 2013. június 26.

2013. június 26.

Ap. Csel. 28,20 „Ennek okáért hívattalak tehát titeket, hogy lássalak benneteket és szóljak veletek; mert az Izráelnek reménységéért vétettem körül e lánccal”

Olvasni Ap. Csel. 28,11-31

Pál Rómába érve magához hívatta a zsidó főembereket, hogy Jézusról beszéljen nekik, mint az Izráel reménységéről. Azt gondolhatnánk, hogy ennek hallatán ezek az emberek fellelkesednek. Végre itt a lehetőség, hogy visszaálljon az a közösség Isten és a nép között, amire már rég várnak. Ismét csodáknak lehetnének tanúi, az elnyomott nép ismét naggyá lehet az Atya akaratából. Azonban semmi hasonlót nem olvasunk az igében. A zsidó főemberek kimértek és ésszerűek: „akarnók azért tőled hallani, micsoda értelemben vagy, mert e felekezet felől tudva van előttünk, hogy mindenütt ellene mondanak” (22v.). Diplomatikusnak is mondhatjuk őket, nem ítélkeznek a hallottak alapján, de az is igaz, hogy csupán kíváncsiságuk miatt hallgatják meg Pált, nem pedig azért mert őszintén hallani akarnak Jézusról.

Jézus Krisztus nemcsak Izráelnek, de nekünk is reménységünk az életben. Gyakran ismételt mondás, hogy a remény hal meg utoljára, a mi reményünk azonban más, mert a Megváltónk él örökké és azt ígérte, hogy mi is élni fogunk. Vigyázz, hogy ne ess azoknak hibájába, akik elutasították őt: „mert megkövéredett e népnek szíve, és füleikkel nehezen hallanak, és szemeiket behunyják; hogy szemeikkel ne lássanak, füleikkel ne halljanak, szívükkel ne értsenek és meg ne térjenek, és meg ne gyógyítsam őket” (28v.). Te azért láss a szemeddel, hallj a füleddel, érts a szíveddel és térj meg, hogy megismerd az Áldott Orvost, a Megváltó Jézus Krisztust. Ámen!

Erdei-Árva István,

Szamoskóród

Szóljon hozzá