Virtuális templomtúrák

Az utóbbi években többször találkozhatunk azzal a lehetőséggel, hogy egyes (a mi esetünkben pl. a Szatmárnémetiben található) templomokban 3D virtuális templomtúrákra van lehetőség. A negyedik ipari forradalom időszaka az egyik legmarkánsabb változást teremtette meg az emberi személyiség érzelmi és értelmi működését illetően: a digitalizáció és a napjainkban oly sokat emlegetett MI (mesterséges intelligencia) térnyerése veszélyeket, de ugyanakkor lehetőségeket is teremtett számunkra.

Ebben az írásban arra szeretném felhívni az olvasó figyelmét, hogy éljen azzal a lehetőséggel, hogy néha virtuális sétát tegyen szeretett templomában (amennyiben ez lehetséges). Lehet, hogy többen felkapják a fejüket és azt mondják, hogy a templomban személyesen, offline kell jelen lenni, és nem az online térben. Valóban így van. Azonban gondoljunk azokra is, akik nem tudnak élni a lehetőséggel, mert betegek, elköltöztek külföldre vagy másvalami akadályozza őket ebben.

De miért is jó élni a virtuális séta adta (akadálymentesítő) lehetőséggel? Nemrég felfigyeltem egy olyan cikkre, amelyet Mackenzie D. Trupp, Ausztriában élő professzor (Bécsi Egyetem) és munkatársai kutatását mutatja be a témával kapcsolatosan. Az év augusztusában közzétett, mondhatni tehát, hogy nagyon friss cikkük a Computers in Human Behavior c. szakfolyóiratban jelent meg (1-12 old.), melynek címe: „Who benefits from online art viewing, and how: The role of pleasure, meaningfulness, and trait aesthetic responsiveness in computer-based art interventions for well-being.” A vizsgálatban résztvevő 240 személy a Google Arts and Culture interaktív Monet-kiállítását tekintették meg. Az eredmények szerint az online kiállítások hasonló hatást eredményeztek az emberekben, mint a személyes múzeumlátogatások, ugyanakkor elég volt néhány perces virtuális séta és -jelenlét ahhoz, hogy hangulatuk javuljon és a szorongásuk csökkenjen.

Természetesen a templomokba nem(csak) azért megyünk, hogy hangulatunk javuljon és szorongásunk csökkenjen, hanem azért, hogy személyes találkozásunk legyen az élő Istennel és a közösséggel. Ennek ellenére, – a tudományos adatokat figyelembe véve -, mindenkit bíztatok és bátorítok arra, hogy amennyiben kórházban vagy külföldön van, esetleg a hétköznapok terhei hangulatromboló és szorongást teremtő történései kedvtelenné teszik, tegyen egy virtuális sétát abban a templomban, amely a szívéhez közelálló.

Dr. Király Lajos esperes

Vélemény, hozzászólás?