Velünk az Isten – 2022. január 12.

,,Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítélnek meg titeket is. És amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek nektek is. (Mt 7,1-2)

Nagyon kimért emberek tudunk lenni. Kimérjük a segítségünket a másik embernek, a szeretetünket, az időnket, egy centivel sem adunk többet csak amennyit kaptunk tőle. De van más is bennünk van, amiben viszont nem vagyunk ilyen szűkmarkúak méghozzá az ítélettel. Nagyon könnyen beülünk az ítélkezés székében és a másikat valamilyen bűne – gyengesége miatt (ami nekünk is van bőven) elítéljük. Tesszük ezt jogtalanul, hiszen az ítélethozatal felelőségét az Atya Jézusnak adta át és nem nekünk.

Jézus itt meghív egy másfajta életmódra egy olyan lehetőséget kínál, amely szabad az ítélethozatal terhe alól. Mert mi van, ha tévedtem? Mi van, ha a másik, aki felett ítéletet mondtam ki nem vétkes. Vagy ha hibázott is, de nem vagyok tudatában a teljes történetének? Akkor ki fog engem felmenteni a tévedésem alól? Vagy ki fog nekem megbocsátani, amiért az egóm fontosabb volt, mint a másik ember?

Megéri ítélkezni? Már sejted, hogy nem. De mégis néha rajta kapod magad, hogy így teszel. Mi lehet a megoldás? Hogy a fókuszpontod nem a másik emberen csüng, hanem Uradra nézel és  megengeded Neki, hogy felszabadítson téged egy Istennek tetsző életre. Ámen.

Törő Attila Miklós,

Patóháza

Vélemény, hozzászólás?