Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Sakkjátszótér érkezett a református óvodába

Sakkjátszótér érkezett a református óvodába

Forrás: Friss Újság

A Sakkjátszótér – Komplex Képességfejlesztő Program egyre nagyobb népszerűségnek örvend Szatmár megyében, egyre több óvoda pedagógusai vesznek részt a képzéseken, és igyekeznek beszerezni az alapcsomagot.

Az elmúlt tanévben a Hám János Óvoda pedagógusai vettek részt a programban és kapták meg a Sakkjátszótér csomagot, idén pedig Nagykárolyból három óvónő, illetve a szatmárnémeti református óvoda pedagógusai is részt vettek az online képzéseken, és megkapták a program elkezdéséhez szükséges alapcsomagot. Szilágyi Noémi, a református óvoda irányítója elmondta, hogy a Romániai Magyar Pedagógusszövetség (RMPSZ) által vettek részt a képzésen, és Csíkszeredából érkezett hozzájuk a játékeszköz, mely méreténél fogva nagy hatással van a gyerekekre. Ez egy érdekes kezdeményezés, mely a logikus gondolkodást, a koncentrációt, stratégiai és taktikai gondolkodást, illetve problémamegoldó készséget fejleszti, és megtanítja a gyerekeket az önfegyelemre, becsületességre, önállóságra, a következmények vállalására.

A Sakkjátszótér 32 leckéből álló program, mely 30 perces foglalkozásokat takar. A Sakkjátszótér – Komplex Képességfejlesztő Program az óvodai mindennapokra jól ráépíthető, valódi hidat képez az óvoda és iskola átmenetében. A 32 leckéből álló Sakkjátszótér az egész nevelési évet lefedi, lépésről lépésre építve fel az 5–6 éves, iskola előtt álló gyermekek gondolkodását.

Első lépésként szinte azonnal érzelmi kötődés alakul ki a gyermekekben a mesebábok (sakkfigurák) iránt, azonosulni tudnak a figurákkal, ezáltal motiválttá válnak. A feladatok, a program folyamatos tevékenységre ösztönöz, megtanulnak egyszerre több helyre figyelni, ami a mai felgyorsult világban nagy előnyt jelent majd számukra. A Sakkjátszótér program összetett ingerhatása minden érzékszervi, érzékelési és észlelési szenzort bekapcsol, s ezzel megfogja a gyermekek figyelmét. Így kialakul az öntudatlan tanulás. A program során nem cél a sakk tanítása, de pozitív mellékhatásként a gyerekek tökéletesen megtanulnak sakkozni.

„A program jól fejleszti a logikus gondolkodást, a térorientációt, segíti a szín- és alakfelismerést, és ezek mind pozitív hatással vannak az óvodásokra. A most kapott Sakkjátszótér körbe fog járni a református óvoda mind a négy épületében, figyelve arra, hogy a gyerekek hetente egyszer részt vegyenek a foglalkozásokon. Terveink között szerepel, hogy újabb Sakkjátszóteret szerzünk be, hogy minden épületben legyen egy-egy” — összegzett Szilágyi Noémi.

Sógor Beáta

Szóljon hozzá