Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Koronavírusról angolul a Református Gimnáziumban

Koronavírusról angolul a Református Gimnáziumban

Az elmúlt héten rendhagyó angol órán vettek részt a Szatmárnémeti Református Gimnázium hetedik osztályos tanulói: a koronavírus okozta Covid19-járványról tanultak és beszéltek angolul.- számolt be az osztályfőnök, Apjok-Kun Noémi.

Csapatokban dolgozva mutatták be, hogyan sikerült megoldaniuk a kijelölt feladatokat, rövid jeleneteket adtak elő és egy Covid19-es időkapszulát is készítettek. Mindegyik csapat valamelyik vakcina nevét választotta és eldöntötte, hogy melyik kijelölt feladattal szeretne “megbirkózni”. A Pfizer csapat Power Point bemutató segítségével mutatta be, hogy milyen volt a pandémia előtti életünk, mennyivel másabb volt iskolásnak lenni a maszk és a távolságtartás időszaka előtt. Míg a Sputnik csapat magáról a koronavírusról, annak kialakulásáról és elterjedéséről készített rövid bemutatót, a Sinopharm csapat tagjai a megelőzésről és az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) intézkedéseiről beszéltek melyek a fertőzés továbbterjedését megelőzően léptek érvénybe.

A fent említett csapatok vezetői Matkó Zoe, Matkó Krisztián ès Máthè Rebeka nagyszerű válaszokat adtak az osztàly diákjainak a feltett kérdésekre. “Hajlamosak vagyunk csak a rossz oldalát látni a pandémiàs időszaknak” – mondta Kovács Bence, az AstraZeneca csapat egyik tagja – “viszont mi ràmutattunk arra, hogy bizony voltak előnyei is. Nem csak arra gondolok, hogy később lehetett felkelni, hisz nem kellett korán iskolába indulni vagy arra, hogy kényelmes volt otthonról tanulni. Valami fontosat tanultunk ebben az időszakban: megtanultuk értékelni a mindennapokat. Igazából megtanultuk értékelni azokat a dolgokat, amelyeket azelőtt természetesnek gondoltunk: a mellettünk lévő barátokat, osztálytársakat és tanárokat.” Az utolsó – Moderna nevet választó – csapat interjút készített az osztály diákjaival ès osztályfőnökével. A kérdés, melyre a választ keresték az volt, hogy mit tennének egy Covid19 időkapszulába.

Mielőtt bemutatták az erről szóló rövid kisfilmüket, Kiss Bálint, a csapat egyik tagja elmondta, hogy miért is választották a kijelölt feladatok közül pont ezt: “Nagy kihívásnak tekintettük ezt a feladatot. Egy időkapszula olyan, mint egy doboz tele emlékekkel, mint mikor egy albumot felütünk és egy képről eszünkbe jut egy számunkra meghatározó pillanat. Nekünk emlékezetes marad ez az időszak, az online oktatás nehézségei, a korlátozások és sok màs… Megtanultuk értékelni az apró dolgokat, melyeket az Úr adott az életünkbe.” Az elkészült kisfilmet Hariton Nándor ès Bogya-Fischer Ábel véglegesítette, az interjút pedig Kozsán Tiffany készítette. Mikor arról kérdezték a Moderna csapat vezetőjét, Loga Szilárdot, hogy mit tenne az időkapszulába a maszk, kesztyű és kézfertőtlenítő mellett, ő a következőket mondta: “Az elmúlt időszakban sokszor említették a C vitamint és az immunrendszert erősítő dolgokat. Én úgy gondolom, hogy erőt ès igazi védelmet csak az Úr nyújthat. Az időkapszulába az Èlet Könyvét, a Bibliát tenném, melynek olvasása közelebb visz ahhoz, Aki tegnap, ma és mindörökké ugyanaz!”

Szóljon hozzá