A “Várom az Urat” Fesztivál Története

Még 9 nap és kezdődik az egyik legnagyobb erdélyi keresztyén rendezvény. Ismerkedjünk meg a történetével!

Előtte itt a program:

Forrás: VÁROM AZ URAT

A “Várom az Urat” Adventi Keresztyén Zenefesztivál évente megismétlődő rendezvény, melyet minden advent első vasárnapján szervez meg az Erdélyi IKE és a Kolozsvári Egyetemi Lelkészség. A fesztivál ötlete 2001-ben, tíz évvel ezelőtt született meg, amikor felmerült az igény egy országos szintű keresztyén zenefesztivál megszervezésére.

2001 decemberében sor került az első “Várom az Urat” adventi keresztyén   zenefesztiválra Kolozsváron, amelyen három keresztyén együttes lépett fel.
A program évről évre gazdagodott. A három-négy fellépő együttes helyett az idén már 11 meghívott együttes van, a program pedig egy estéről kétnapossá nőtte ki magát.

9  fellépő együttest várunk Erdélyből (Nagyvárad, Csíkszereda, Marosvásárhely, Kolozsvár), meghívottunk a Hajnalcsillag együttes Kárpátaljáról és az Insalvation együttes Hollandiából, idén a rendezvényre december 3 ill. 4-én kerül sor, Kolozsváron, az Auditorium Maximum teremben (a régi Filharmónia, Farkas u. 3 sz.).

A rendezvény olyan igényt elégít ki, ami az erdélyi ifjúság részéről jelentkezett, és amelyet nagyon kevés erdélyi program céloz meg. A program a műkedvelő és ugyanakkor közösségformáló jellegű rendezvények hiányát szeretné pótolni, egy ilyen igényre válaszolva advent időszakában, ugyanakkor a keresztyén ifjúsági zene iránti érdeklődésre reagál. A zenefesztivál keresztyén jellegének köszönhetően egyediséget élvez Erdélyben.

A program hosszú távú célja stimulálni az erdélyi zenekedvelő és zenét “művelő” fiatalokat az aktív közösségi részvételre; lehetőséget biztosítani az ifjúsági együttesek népszerűsítésre, valamint ezek találkozására, együttműködésére; a közönséget képező fiatalok és gyerekek szórakozására, kapcsolatépítésére és közös ünnepi felkészülésére, mindezt egészséges környezetben.

A fesztivál nem létezne nagylelkű támogatók nélkül, ezek elsősorban kolozsvári cégek, magánszemélyek egész Erdélyből, akik fontosnak tartják a fesztivál a megszervezését, a kolozsvári egyházközségek, a Protestáns Teológiai Intézet, a Főiskolás Ifjúsági Keresztyén Egyesület, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Magyar Ifjúsági Tanács és végül, de nem utolsósorban, az Erdélyi Református Egyházkerület.

Vélemény, hozzászólás?