Kezdőlap / Napi Ige / 2013. augusztus 19.

2013. augusztus 19.

“Ünnepenként… Feszítsd meg őt!” Mk 15,6.14

Olvasásra: Mk 15,6-15

Döbbenetes az a kettősség, amely nem csak a Jézus korában élő zsidóságot, de bennünket is jellemez minden ünnepre való készülésünkben. Két malom közt őrlődik ilyenkor az ember: egyik oldalon ott az ünnep lelki része, vágyunk a lelki ráhangolódásra, az elcsendesedésre, befelé fordulásra. De annyi minden más köti le ilyenkor a figyelmünket, hogy a készüléssel töltött percek, a bűnbánati elcsendesedések napi alkalmai alatt sem tudunk igazán csendben lenni. Ünnepenként így vagyunk mi ezzel.

És közben, ha kinyitjuk a fülünket, meghalljuk a szüntelenül Feszítsd meg őt! kiáltó tömeget. Magunkat halljuk meg, amint ott állunk Pilátus előtt, és úrrá lesz rajtunk a hisztéria, és nem értjük a kérdést sem, nem látjuk a rációt, csak ordítunk. Sokszor a házastárssal, a gyermekkel, baráttal, mert annyi stresszel jár az ünnep.

Hogyan kormányoztak a római császárok: kenyérrel és cirkusszal. És éppen ez a tragédiája ennek a történetnek – meg a mi életünknek is – hogy fontosabb a cirkusz, mint a kenyér. A Páskára és a kovásztalan kenyerek ünnepére készültek, de leginkább a cirkusszal voltak elfoglalva. Érkezik az új kenyérért való hálaadás napja. Vajon, a mi lelkünket mi tölti ki?

Varga Botond,

Szatmár-Németi

Szóljon hozzá