Velünk az Isten – 2022. április 29.

„Mefibóset ezt felelte a királynak: Akár az egészet is elveheti. Csakhogy az én uram, királyom békességben hazajött!” (2Sám 19, 31)

Sokszor nehéz, ha az ember kívülállóként két személy között levő feszültségbe és abból kibontakozó konfliktusba belecsöppen. Azt mondják az okosak, mind a két felet meg kell hallgatni s csak aztán szabad véleményt alkotni, esetleg tanácsot adni vagy ítéletet mondani.

Én ismerve most már Mefibóset sztoriját is hajlok arra, hogy neki adjak igazat, Dávid mégis azt a döntést hozza, hogy megosztja a korábban kiutalt földterület birtokjogát Mefibóset s a szolgája között. Eztán közösen szedhetik hasznát a birtoknak Mefibóset és Cíba.

Két ellentétes állitás közül legalább az egyik hazug, de úgy tűnik a királyt ez most nem érdekli. Ha Cíba mond igazat Mefibóset átkozta a királyt s örült annak balsorsa fölött és ő a pozitív szereplő, aki Dávid után megy utánpótlást visz s vállalja az együtt bujdosást. Ha Mefibóset állít igazat ő kérte a szolgát, hogy nyergeltessen, pakoljon de a szolga kihasználva, hogy ura mozgássérült hátra hagyta őt, hogy behízelegje magát Dávidnál.

Dávid nem ítélkezik, békességet akar végre s azt, hogy ezek is kibéküljenek. Lényegtelen ki mit tett korábban a cél, hogy együtt éljenek ezután. Mit számít kinek van igaza, ha az igazsággal mint pallossal új és új sebeket szerzünk másoknak. A megbékélés, az együttélés, a közös munka több szeretetet generálhat s boldogok a békességre igyekezők. Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Vélemény, hozzászólás?