Tanulmányi úton az egri református ifjak

Az ifjúsági munka nehéz, sőt néha az az érzésem, hogy több munkát igényel, mint a felnőtt gyülekezet pásztorolása. Nehéz, hisz a 21. században fiataljainknak száz meg száz lehetőségük van a szórakozásra (ezek nem mindig egészségesek és jók).

Nem titkolt célom az, hogy inkább az egyház biztosítson teret erre, és ami még fontosabb, az az, hogy mindezt úgy tegye, hogy mindeközben Krisztust bemutatja a fiataloknak, és a Megváltónkhoz tereli őket. Tény és való, hogy igazat hangoztat egyik kedves barátom amikor azt mondja, hogy: a fiatalság az egyház jelene. De én úgy gondolom, hogy ez csak akkor valós, ha Krisztus az ő igaz barátjuk! Mi itt Egriben ezzel próbálkozunk, legalább is, amennyire engedi erőnk. – vallja Tolnai János lelkipásztor.

Pont ezért, a nyáron az egri fiatalok a BGA. ZRT jóvoltából egy csodálatos tanulmányi úton vehettek részt. Külön öröm volt számunkra az, hogy Székelyföld csodálatos tájait látogathattuk meg. Ennek a leírása következik most.

Utunk természetesen Egriből indult, és az első megállónk a Szovátai medve tó volt. Csodálatos élmény volt sétálni azon a környéken, a hosszú út után lábainkat kinyújtani. Folyatásként meglátogattuk a Parajdi sóbányát. Innen a szálláshelyre mentünk, a Libán tetőre, ahol három estét aludtunk. Külön köszönet illesse a Szatmári Református Egyházmegyét azért a segítségért, amit nyújtott nekünk a szállás kérdésében!

Másnap következett Korond, utána Farkaslaka, ahol Tamási Áron szülőházát és sírhelyét néztük meg. Ezen helyek megnézése után meglátogattuk a Krisztus Szíve kilátót is, ahonnan meglehetett csodálni az egész tájat. Végső úti célunk aznap Székelyudvarhely volt.

Harmadik nap Fehéregyháza volt a következő megálló, itt felkerestük az Ispán kútját, és megcsodáltuk Segesvár épített örökségének csodálatos hagyatékát.

Negyedik, ötödik és hatodik nap Erdővidék volt a cél. Uzonka Fürdőn voltunk megszállva, a Krizbai Imre (nyugalmazott lelkipásztor) által üzemeltetett szálláshelyen. Ugyanúgy, mint a Libán tetőn lévő szállás helyet, ezt is ajánljuk nagy szeretettel mindenkinek.

Erdővidéken meglátogattuk Benedek Elek szülőfalúját, Kisbacont, jártunk a Vargyasi szorosban (illesse köszönet Sütő Bélát, aki kalauzolt minket) és lazítottunk az Olaszteleki Dániel kastély medencéjében. Innen eljutottunk a Csíki medencébe is, ahol a Csíki sörgyárat is meglátogattuk, majd elmentünk megnézni a Nyerges tetőt is.

Hetedik nap, hazafele jövet megálltunk megcsodálni a Kőhalmi várat, és meglátogattuk Székelyföld fővárosát, Marosvásárhelyt is.

Élmény dús napok voltak ezek, amikor hiszem, hogy nem csak a történelmi ismeretük gyarapodott az egri fiataloknak, hanem a hitük is erősödött.

Vélemény, hozzászólás?