Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Szatmáriak a Református Zenei Fesztiválon

Szatmáriak a Református Zenei Fesztiválon

A Szatmári Református Egyházmegye Lelkipásztor Kórusa és A Szatmári Református Gimnázium Gyermekkórusa  a XVII. Refomárus Zenei Fesztivál Koncertjén vett részt. – tájékoztatta lapunkat Higyed János lelkipásztor.

2018. július 7-én a Budapesti Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében (MÜPA) megrendezett Református Zenei Fesztivál zárókoncertjére kapott meghívást a két kórus.

A szervezők célkitűzéséből idézünk: „A Református énekek hangversenyt, a Kárpát-medencei reformátusok legnagyobb zenei ünnepét 2002 óta azzal a céllal rendezzük meg minden évben, hogy ott a reformátusok használatára kiadott énekeskönyv zsoltáraiból és énekeiből professzionális előadók tolmácsolásában koncertfelvétel készüljön, amely CD és DVD kiadását teszi lehetővé. A ma már 350 főt számláló Kárpát-medencei Egyesített Református Kórust, kitűnő karnagyokat, szólistákat, kamarakórust és orgonistákat felvonultató koncertet hazai protestáns testvéreinken kívül egyre több „világi zenekedvelő” és külföldi vendég látogatja. A hangversenyen a közönség több alkalommal együtt énekel a kórussal, így a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 1700 ember énekli a Zengő Igét.”

Az idei Koncerten vezényeltek: Arany János, Balogh Lázár, dr. Farkasné Sajó Márta, Nagy-Szabó Kornélia. Orgonán közreműködött: Szabó Balázs. Áldást mondott: Csűry István királyhágómelléki református püspök. A Koncert megálmodója és igazgatója: Böszörményi Gergely kiadó, koncertigazgató  Rendező: Stereo Kft.

A szatmári kórusokat, alapítójuk: Higyed Gyöngyi karnagy készítette föl. A diákoknak különleges élményt jelentett egy rövid Budapesti városnézés is. Partium tágabban vett vidékét is képviselhették a kórusok ezen az alkalmon.

Másnap, vasárnap a Székesfehérvári Központi Református Gyülekezet meghívására a két kórus zenés istentiszteleten szolgált, a gyülekezet megelégedésére. Több földivel is találkoztak a szatmáriak. Hajnal lett mire feledhetetlen élményekkel gazdagodva a kórusok hazaértek.

Köszönik mindazoknak, akik utazásukat és részvételünket ezen eseményeken, támogatásukkal lehetővé tették.

A program a BGA, azaz a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg

 

Szóljon hozzá