Szamosnegyediek a hollandiai Scherpenzeelben

Június 29 – Július 4 között a Szatmárnémeti Szamos-negyedi gyülekezet egy csoportja látogatást tett a hollandiai Scherpenzeel testvérgyülekezetbe. A két gyülekezet között 28 éve áll fenn testvérkapcsolat, hála Bogya-Kis Ferenc és Mária lelkészházaspár áldozatos munkájának. Az alábbiakban Bogya-Kis Mária lelkipásztor beszámolóját olvashatják a Hollandiai látogatásról.

,,Hogy mindnyájan egyek legyenek – Samen bíj een!” – (János 17,21). Hat napos kiránduláson vettünk részt Hollandiában, Scherpenzeeli testvérgyülekezetünk vendégeként.

A lelkészházaspár és néhány presbiter, nőszövetségi tag, IKE-tag, református óvodánk óvónői, szeretetszolgálatban tevékenykedő nőtestvérek, – mintegy 15-en indultunk útnak, június 29-én kora reggel autóbusszal Budapest felé, vállalva a repülőút kihívásait, Brüsszelen át Scherpenzeelig. A testvérgyülekezet tagjai nagy örömmel fogadtak bennünket a PHILALETHES nevű gyülekezeti házban, ahol finom vacsorával kínálták meg fáradt kis csapatunkat, majd családoknál biztosítottak szállást nekünk.

Bár többen közülünk még nem jártak Hollandiában, de a testvérgyülekezet vezetőit jól ismerték, hiszen ők évente kétszer látogatást tettek nálunk, hogy szeretetükről és némi anyagi támogatásukról biztosítsák Szamos-negyedi gyülekezetünket.

A testvérkapcsolat 28 éve kezdődött, amikor a Szamos-negyedi hívek a templomépítés legelején jártak. Ott álltunk az épülő templom kiásott fundámentuma mellett szabadtéri istentiszteletet tartva, amikor egy a Kelet-Európai Misszióért felelős csoport (Stichting Hulp Oost-Europa) állt meg mellettünk és videófelvételt készített az alkalomról.

Hollandiában bemutatva a videófelvételt, megkérdezték a Misszió jelenlévő tagjait, hogy ki szeretne testvérkapcsolatba lépni ezzel a templomépítő, szerveződő, új gyülekezettel? Akkor jelentkeztek a scherpenzeeliek nemcsak egyszerű testvérkapcsolat építésére, hanem attól kezdve a templomépítés, parókiaépítés támogatására, valamint a Református óvoda és Szeretetotthon anyagi gondjának hordozására is. Évente igyekeztek támogatni gyülekezetünket a téli meleg ebéd akció megvalósításában, gyógyszerek, Bibliák, szeretetcsomagok megvásárlásában, presbiterek továbbképzésében, stb.

Hálás a szívünk, hogy ez a testvérkapcsolat tartós és lelket építő maradt. Isten gazdagon megáldotta a közös munkánkat. Ez a mostani találkozó is csodálatos alkalom volt mindannyiunk számára. A szatmáriak csodálattal tapasztalták ebben a különleges világban, hogy boldog emberek élnek ott. A különleges építkezési stílus, a ragyogó tisztaság, a gyönyörű virágos kertek, a rendezettség, szeretetben élő családok emléke mindig velünk marad. Ami ma Hollandiában is ritkaságszámba megy, vasárnap tele templomban szólt az igehirdetés. Délelőtt mintegy 800-an, délután 250-300-an együtt imádkoztunk, zsoltárt és más dicsőítő énekeket is énekelve. A szatmári vendégek magyarul is énekeltek néhány éneket.

Az a testvéri közvetlenség, ahogyan köszöntötték a szatmári vendégeket, ahogyan bemutatták a holland vidék és a városok szépségeit, igazán lenyűgöző volt. Részt vettünk egy imitált cseppkőbarlang kiállításon, amely a látogatót elvezeti a teremtés csodájától, a megváltás útján Jézus Krisztus kereszthaláláig. ,,Veletek vagyok minden napon a világ végezetéig” – hangzott a Szentírás üzenete mindannyiunkhoz.

Eljutottunk Hágába és Delftbe, megtekintettük a delfti új templomot – Niuwe Kerk-et. Itt vannak eltemetve a királyi család tagjai, Orániai Vilmos és leszármazottjai, akik a reformáció eszméjéért és a vallásszabadságért küzdöttek egykoron. Belefért egy hajókirándulás is utunkba s végül eljutottunk Scheveningenbe, az Északi tenger partjára, ahol hatalmas szélfúvás fogadott, de a tenger morajlása, a sirályok hangja, a turisták sokaságának látványa, meghagyta szívünkben az élményt és a hálát, hogy egyszer mi is eljuthattunk az Óperenciás tenger partjáig, amiről oly sokat meséltek gyermekkorunkban szüleink!

Köszönjük ezt a gyönyörű testvértalálkozót Istennek és a testvérgyülekezetnek! Kívánjuk Isten áldását a testvérkapcsolat további erősödéséhez! Isten áldjon Hollandia! Isten áldjon Scherpenzeel! Isten velünk, viszontlátásra.

Tisztelettel és szeretettel,

Bogya-Kis Mária lelkipásztor

Vélemény, hozzászólás?