Rászoruló időseken és időseknek is segít a szatmári Diakónia

Forrás: https://frissujsag.ro/

Nemes célt valósít meg a Diakónia Keresztyén Alapítvány Szatmárnémeti Fiókszervezete: önkénteseivel és szakképzett alkalmazottakkal különféle szolgáltatásokat nyújt a beteg, idős emberek számára, annak érdekében, hogy javítson életminőségükön.

A református szeretetszolgálat felhívásában arról tájékoztat, hogy közösségi szolgáltatásokat (orvoshoz és gyógyszertárba való kíséret, bevásárlás, látogatás, beszélgetés, takarítás), otthoni alapápolást (általános személyi higiénia, fürdetés, öltöztetés, ágyneműcsere, segítség az étkezésben, helyváltoztatásban), otthoni orvosi ápolást (vérnyomás, légzés, pulzus, vércukorszint mérése, gyógyszerek és injekciók adagolása, sebek kötözése) valamint a gondozáshoz szükséges segédeszközök kölcsönzésére nyújt lehetőséget (mankó, járókeret, elektromos betegágy, kerekesszék).

Hisznek abban, hogy hatékony segítséget tudnak nyújtani

A további részletekért felkerestük Kiss József egyházmegyei főjegyzőt, a szatmári Diakónia igazgatóját, aki előszeretettel számolt be úgy a mozgalom, mint a Diakónia Keresztyén Alapítvány Szatmárnémeti Fiókszervezetének működéséről.

Mint kiderült, a Szatmári Református Egyházmegye rég dédelgetett álma volt, hogy hivatalosan is szeretetszolgálatot indítson. A végső szó a Szatmári Református Egyházmegye elnökségétől származott, így 2020-ban megszületett a döntés és támogatást is kaptak, amellyel be tudták indítani az alapítvány működését. Bár az elején sok nehézségbe ütköztek, végül sikeresen megalapították a szatmári Diakóniát, amellyel idén márciusban “debütáltak” egyszerre két projektet is működtetve: az egyik az otthoni beteggondozás elindítása volt, amelyhez még 2021-ben kerestek szakképzett munkatársakat – akiknek ők biztosították a képzést –, a másik pedig az ukrajnai menekültek támogatása, akiknek – bár nem tudatosan – de a háború kitörésekor első alapítványként siettek segítséget nyújtani.

hirek/2022/november/diak-2.jpg

„Február 24-én este már a határátkelő tele volt ukrán menekültekkel, valami 1500 szendvicset osztottunk szét és ugyanennyi palack vizet a menekülők között 50 önkéntessel — így indultunk akkor…, s éppen ezért kaptuk utána azt a megtiszteltetést a HEKS-től  (Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete), hogy mi vigyük a romániai projektjüket: az ukrajnai menekülteknek szóló segítségnyújtás kapcsán, öt új munkatársat tudtunk alkalmazni, körülbelül 50 000 emberhez értünk el Kárpátalján, valamint belső Ukrajnába a háborús övezetben és napi szinten 300 menekülttel van kapcsolatunk Szatmár megyében.” – magyarázza Kiss.

Otthoni betegápolás

Ami az otthoni beteggondozást illeti, már három szakképzett alkalmazott veszi ki a részét ebből, de emellett hajléktalangondozást is végeznek, nagycsaládosokat is segítenek, szeretetcsomagokat biztosítanak az időseknek az ünnepeken, illetve igyekeznek önkénteseket is toborozni.
Az igazgató elmondása szerint az otthoni beteggondozás célkitűzése “ az otthon, egyedüllétben, betegségben lévő idős emberek életkörülményeinek a javítása”. Nagy örömükre szolgál, hogy a gondozott idősek közül már vannak olyanok, akiknek jelentősen javult egészségi állapota. Mint kiderült, van igény a gondozókra, ezért az alapítvány vezetői azon munkálkodnak, hogy mindig elegendő szakképzett ember álljon rendelkezésükre.
Jelenleg 15-20 időst gondoznak, de ez a szám változik: vannak ugyanis nagyon nehéz helyzetben lévő betegek és vannak könnyebb helyzetben lévők is, akiket nem muszáj napi rendszerességgel gondozni, látogatni.

Bárki kérheti  segítséget, felekezeti hovatartozástól függetlenül

Az egyházmegyei főjegyző azt is tisztázta, nincs feltétele annak, hogy ki részesülhet gondozásban, hiszen az igényléskor az alapítvány a helyszínre látogat és ankétot készít, egyfajta felmérést, pontosan mire van szüksége az illetőnek, tudnak-e segíteni azokon a szükségleteken.
Bár egyelőre csak Szatmárnémetiben zajlik az idősgondozás, szándékukban áll vidéki településeket, községeket és kisvárosi településeket is elérni.

Amikor nem ápolás, „csak” egy kis segítség kell

Önkénteseket két kategóriában keresnek: az egyik a fiataloké, a másik pedig azoké a felnőtteké (18-65 év közöttiek), akik önzetlenül vállalnák önkéntes feladatokat a közjó érdekében, hogy támogatásuk ne csak anyagi, hanem annál több, személyesebb legyen – fontos megjegyezni, hogy ezekben az esetekben olyan idősek mellé kerülnének, akiknek nincs szükségük szakképzett gondozóra, csupán némi segítségre a hétköznapokban. És ez az a szegmens, amelyre talán a legnagyobb szükség van, hiszen nagyon sok az olyan idős, aki önellátó és el is végzi a mindennapi teendőit, viszont például egy bevásárlás, vagy gyógyszerkiváltás esetén jól jön az a kis segítség — mint ahogy nagyon „jól jön”, ha valaki rájuk nyitja az ajtót és kicsit elbeszélget velük.

Aki pedig az említett otthoni betegápoló szolgálatot venné igénybe, Hudák Zoltán Ferencz szociális munkást értesítse a 0751697785-ös telefonszámon, hétköznaponként 8 és 16 óra között.

Szabó Beatrix

Vélemény, hozzászólás?