Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / Életre szóló ajándékot kaptak az ovisok

Életre szóló ajándékot kaptak az ovisok

Forrás: Friss Újság

A Szatmárnémeti Református Gimnázium óvodájától búcsúzó gyerekek — négy csoport — gesztenyefa-csemetéket kaptak ajándékba a gyomaendrődi partneróvoda felajánlásának köszönhetően, tájékoztatta szerkesztőségünket Szilágyi Noémi, a református óvoda irányítója.

Elbúcsúztatják az iskolába készülő gyerekeket a Szatmárnémeti Református Gimnázium óvodájában. Négy csoport gyerekei köszönnek el az óvodai évektől, akik életre szóló ajándékot kapnak az Erasmus+ program jóvoltából.

„Az Erasmus+ program folytatódik, és nagy örömünkre szolgált, hogy most már tudunk találkozni, és ezeket a tevékenységeket úgy tudjuk megvalósítani, ahogy eredetileg elterveztük. Az Erasmus+-projektben rajtunk kívül a nagyenyedi Első lépések óvoda, a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda és a debreceni Mesekert Óvoda vesz részt. Csodálatos ajándékot kaptunk a gyomaendrődiektől. A gyomaendrődi óvoda minden évben az óvodakertben levő gesztenyefa csemetéivel lepi meg ballagó óvodásait, és ezt viszik emlékül, útravalóul az óvodások, és úgy gondolom, ez egy örök emlék marad mindenkinek.

A tavalyi évben olyan sok facsemetéjük lett, hogy megosztották velünk is, és mivel most átjárhatók az országhatárok, át tudtuk ezeket hozni, és sikerült a mi ballagó óvodásainknak is odaadni a csemetéket. Több épületben ballagnak ovisaink, itt, a Kinizsi utcaiban két csoportban volt ballagás kedden, illetve szerdán, de a Pitypang óvodában és az Árva Bethlen Kata óvodában is lesz még ballagás. Minden ballagó óvodásunk elviheti ajándékba a facsemetéket” — fogalmazott Szilágyi Noémi, a református óvoda irányítója. A Kinizsi utcai óvodában tartott szerdai szerepen a gyerekek az alkalomhoz illő versekkel és énekekkel vettek búcsút az óvodai éveiktől, társaiktól, óvodájuktól. A facsemetéken kívül kaptak még „tarisznyájukba” ballagó könyvet, albumot és az óvodai csészéhez hasonló bögrét, ide „kőbe vésett” ovis jeleiket is hazavihették. Az óvónénik és a szülők meghatódtak a szerepen, hiszen ők már tudják, hogy egy korszak véget ért, és egy új, ismeretlen korszak várja a gyermekeket, az iskola.

Zajlik az Erasmus+ projekt

Szilágyi Noémi arról is tájékoztatott, hogy a Szeresd! Ismerd! Védd! — Zöld Óvodák szellemében című Erasmus+-projekt keretén belül májusban megrendezett nemzetközi szintű, Édesanyám című rajzpályázatnak a virtuális kiállítását is elkészítették, mely a cutt.ly/9nXfKGx oldalon tekinthető meg. A közel 200 rajzot egy külön programba helyezték be, s úgy véli, jól sikerült a kiállítás. „Ha már személyesen nem jöhetnek át a testvéróvodák megtekinteni ezeket a rajzokat, akkor legalább így, virtuálisan megnézhetik. A szülők is nagyon örültek ennek a virtuális kiállításnak, mindenkinek tetszett az ötlet” — fogalmazott az intézményvezető, aki azt is megemlítette, hogy június 4-éről, az összefogás napjáról is megemlékeztek. Erre az alkalomra egy közös videót készítettek a projektben részt vevő négy testvéróvodával, ami a cutt.ly/JnXfXQD oldalon tekinthető meg. A videó elkészítéséhez mind a 4 testvéróvoda megvásárolt egy földgömb alakú labdát, amely végigvonul a videón, mind a négy helyszínen megtalálható, ugyanakkor az óvodák életébe, mindennapi tevékenységeikbe is betekintést enged.

„Lassan lezárjuk ezt a tanévet, ami az Erasmus+-programot illeti, és úgy gondolom, egy sikeres, tartalmas évet tudhatunk magunk mögött. Nagyon sok mindennel gazdagodtunk ez alatt az év alatt, annak ellenére, hogy nagyon sokat voltunk bezárva a pandémia miatt, de szinte minden tevékenységet sikerült megvalósítani, azok a gyerekek pedig, akik itt voltak az intézményünkben, élményekkel, tudással gazdagodtak, sőt, rajtuk keresztül a szülők is. Mivel a projekt meghosszabbítására vonatkozó kérésünket jóváhagyták, így a következő tanévben is folytatódik, s akkor szeretnénk azokat a mobilitásokat megvalósítani, amelyek ebben a tanévben elmaradtak” — összegzett Szilágyi Noémi. A projektet az Európai Bizottság támogatja. A közleményben megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.

Sógor Beáta

Szóljon hozzá