Bölcsességet kértek ökumenikus imában

A Szatmárnémeti Iparosotthonban, a helyi Polgármesteri Hivatal és Tanács szervezésében második alkalommal tartották meg az “Ökumenikus ima Szatmárnémetiért” rendezvényt, amelyen városunk vallási felekezeteinek a képviselői vettek részt nemzetiségtől függetlenül. Az eseményt, talán nem véletlenül a vallásszabadság napján tartották meg, január 13-án délután 14 órától.

„Egy mozgalmas időszakot, tele folyamatos változásokkal, megvalósuló projektekkel, őrült ritmusban pörgő napokkal és eseményekkel, döntésekkel, amelyekre büszkék lehetünk, hogy meghoztuk őket; mindenképp, ahogy lejátsszuk lelki szemeink előtt a történteket, csak kapkodjuk a fejünket és szinte idő sincs végig gondolni mindent, mert máris a jövőre kell koncentrálnunk: a még jobbra, szebbre, a többre, vagy, hogy hogyan változtatunk azokon a dolgokon amelyekkel elégedetlenek vagyunk. A múlt mellett már elhaladtunk, a jövő pedig még nem érkezett meg – ezek nagyon értékes pillanatok, amikor a kettő között megállhatunk egy rövid ideig, lassan visszatekinthetünk arra, hogy mit hagyunk magunk mögött, majd előre az új megvalósítandó tervekre, feladatokra, célokra. Annyira sokminden történik körülöttünk, hogy nem egyszerű dönteni, mire helyezzük a hangsúlyt, mit teszünk előtérbe? A választ nehéz megtalálni és sokszor az idő is limitált, ami a rendelkezésünkre áll, ezért kérjünk most Istentől a bölcsességet a jövőbeni döntéseinkhez. Arra hívjuk meg önöket, hogy ebben egyek legyünk, együtt emeljük föl a tekintetünket az odafenn valókra és így kezdjük el ezt az idei évet.” – mondta az egybegyűltek előtt Dohi Trepszker Lilla városi tanácsos, főszervező.

Rengeteg kihívással kellett szembenéznünk a mögöttünk hagyott évben, de keresztény értékeinknek és hitünknek köszönhetően egységesek maradtunk és ááltuk a sarat. Mindannyian Szatmárnémeti és a szatmáriak javát akarjuk, a hála mellett ehhez kértük ma Isten áldását. Ugyanakkor megfelelő alkalom volt arra, hogy emlékeztessük magunkat, csak együtt, közösen tudunk egy jobb világot teremteni a gyermekeink számára. Köszönöm a részvételt a megjelent kilenc egyház képviselőinek, legyen az idei évben is az Úr áldása városunkon és polgárain! – osztotta meg gondolatait az eseményt követően Kereskényi Gábor polgármester.

Kilenc egyházi vezető mondott imát: Schönberger Jenő püspök úr a Római Katolikus Egyház részéről, Chiș Alexandru pap az Ortodox Egyháztól, Dumitru Roman esperes a román ajkú Görögkatolikus Egyháztól, Pallai Béla parókus úr a magyar Görögkatolikus egyház részéről, Kiss József egyházmegyei főjegyző a Református Egyháztól. Danciu Ioan román pünkösdi-, Kovács József baptista pásztor és Pálffy Anna Mária lelkész az Északnyugat Erdélyi Unitárius Szórványegyházközség részéről, valamint Illyés Sándor evangélikus lelkipásztor. Áldásos alkalom volt.

Vélemény, hozzászólás?