Kezdőlap / Egyházmegyei hírek / A böjt lényege

A böjt lényege

„Hát nem az-e a böjt, amit kedvelek, hogy megnyitod a gonoszság bilincseit, megoldod az iga köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és minden igát széttörsz? Nem az-e, hogy az éhezőnek megszeged kenyeredet, és beviszed házadba a szegény bujdosókat; ha mezítelent látsz, felruházod, és nem zárkózol el saját testvéred elől. Akkor fölvirrad világosságod, mint a hajnal, és gyógyulásod gyorsan kivirágzik, igazságod előtted jár, és az ÚR dicsősége követ.” (Ézsaiás 58, 6-8)
Isten nem szereti az álszent, képmutató böjtöt. Jézus azért szólalt fel a farizeusok böjti gyakorlata ellen, mert azok nem arra törekedtek, hogy az Úr előtt találjanak kedvességet, hanem az embereknek akartak tetszeni. Ézsaiás is rámutatott, hogy Isten nem kedveli az olyan böjtöt, amely csak a formalitásra törekszik, amit jó időnként letudni, de a lelki megújulást nem munkálja. A böjtöt nem letudni kell, hanem megélni. De mégis hogyan? Ez itt a kérdés.
Kisebb zavarban vagyunk a böjttel kapcsolatban, mert ha előírt gyakorlatok szerint éljük meg a következő heteket, akkor az úgy tűnik mintha csak túl akarnánk esni az egészen. Mint amikor valaki negyven napig nem fogyaszt húst, majd utána betegre eszi magát, vagy nem iszik alkoholt és az első adandó alkalommal lerészegedik. A böjtölés a köztudatban is elferdült, mert időközben azonosult a koplalással, fogyókúrával. Kétségkívül ennek is megvan az egészségre gyakorolt jótékony hatása, azonban a mi Atyánknak nem ez az elsődleges célja vele.
Ézsaiás próféta által az Úr megtanít arra, hogy milyen böjtöt kedvel valójában. Az igében többféle jócselekedet van leírva, amelyekre külön-külön most nem térek ki. Már csak azért sem, hogy egy újabb kötelező recepttel ne bővítsük a böjti szokásokat. Helyette lássuk meg a felsorolt kegyességi gyakorlatok egységes üzenetét. Kevesebbet foglalkozzunk önmagunkkal és többet másokkal! Vegyük észre a nélkülözőket, a bajban lévőket, a gonoszság prédáit, az elesetteket és tőlünk telhetőleg siessünk a segítségükre. Ez az önmegtagadás, Krisztus követésének alapfeltétele is, hiszen erre szólított fel az Úr: „ha valaki követni akar engem, tagadja meg magát, és vegye fel az ő keresztjét, és úgy kövessen engem” (Mt. 16, 24).
Drága testvérem, amikor mindezt hittel és örömmel meg tudod élni „akkor fölvirrad világosságod, mint a hajnal, és gyógyulásod gyorsan kivirágzik, igazságod előtted jár, és az ÚR dicsősége követ”. Adjon Isten mindannyiunknak ilyen mennyei világosságban, gyógyulásban és az Úr dicsőségében megélt böjti időszakot! Ámen.
*Mi Atyánk, szeretnénk neked tetsző módon megélni a hitünket. Taníts minket úgy böjtölni, hogy jócselekedeteinkkel növeljük a dicsőséged! Ámen. *
Erdei-Árva István,
Szamoskóród-Dobrácsapáti

Szóljon hozzá