Kezdőlap / Napi Ige / 2010. december 22.

2010. december 22.

Zsid. 10. 19-39

„Járuljunk hozzá igaz szívvel, hitnek teljességével, mint a kiknek szívök tiszta a gonosz lelkiismerettől” (22. vers)

Karácsonyi készülődéseink között sok mindenről meg szoktunk feledkezni. Utolsó pillanatban jut eszünkbe, hogy valamit elfelejtettünk megvásárolni, valakinek nem készítettünk ajándékot, valamit nem szerveztünk meg, valamire, ami nagyon fontos nem figyeltünk oda igazán. Vigyázzuk, hogy sokrétű teendőink között nehogy elfelejtsük, figyelmen kívül hagyjuk a legfontosabbat, az ünnep alkalmával egy igen fontos találkozóra kerülhet sor az életedben egy régi jó baráttal („nincsen attól nagyobb szeretet, mint, amikor valaki életét adja az ő barátaiért”), egy üzletféllel („életét adta az életedért”), egy orvossal („én vagyok a te gyógyítód”) Jézus Krisztussal. Ennek a találkozónak a sikere rajtad áll vagy bukik, kérdés, hogy el mész-e, időt, energiát szakítasz-e, hogy vele találkozz az ünnep alkalmával, vagy elszalasztasz egy nagy lehetőséget?

I.

Az Ige arra bíztat, hogy mindenképpen találkoznod kell Krisztussal. Ne engedd, hogy úgy teljék el az ünnep, hogy minden jelentéktelen apróságra figyelsz, mindenkivel találkozol, vagy mindenkit felköszöntesz, csak éppen Krisztus marad ki az ünneplésedből. Isten téged vár, hív, amikor az Igében így fogalmaz: „Járuljunk hozzá igaz szívvel”.

Ez a megfogalmazás az úrvacsorázásra emlékeztet, hiszen a liturgiai szöveg szerint is ehhez hasonlót hallunk: akik magatokat illendően felkészítettétek, járuljatok az Úr asztalához, alázatos (igaz) szívvel és szép renddel. A karácsonyfát, díszkivilágítást, az ajándékozást ünneplő világban nem sok esélyed van Krisztussal találkozni. A templomban, a hirdetett Igében, az imádságban, az énekben viszont annál biztosabban megtalálhatod Őt. A Vele való közösséged viszont a legmélyebben az Úrvacsorában élheted meg. A mai Igén keresztül tulajdonképpen egy meghívót kapsz Krisztustól a Vele való találkozás áldott közösségébe.

II.

Krisztushoz járulni hitnek teljességével, vagyis teljes hittel érdemes. A hitetlenek vagy a kicsinyhitűek nem mindig értik meg Isten csodáit, titkait. A karácsonyi üzenetet akkor értheted meg igazán, ha teljes hittel indulsz Krisztus felé. Kételkedéseidet félretéve hitednek teljességével éld meg az ünnepet, mint a bölcsek, vagy a pásztorok, nem pedig mint Heródes.

III.

Úgy ünnepelj, „mint a kiknek szívük tiszta a gonosz lelkiismerettől”

Boldogok, akiknek szívük tiszta tanítja Jézus Krisztus. Boldog karácsonyod, akkor lehet, ha tiszta szívvel ünnepelsz. Ehhez viszont meg kell szabadulnod a gonosz lelkiismerettől.

Két szerzetes zarándokútja során egy folyóhoz ér. A gázlónál egy fiatal csinos nő kér segítséget, mindenképpen át kell keljen, de víziszonya van. Az egyik szerzetes szívesen segít, a hátára veszi és átviszi. Majd elválnak útjaik, és a két szerzetes tovább zarándokol órákig néma csendben. Egyszer megszólal az egyik: nem látom helyesnek, hogy azt a fiatal, csinos nőt csak úgy a hátadra vetted és átvitted a folyón, tisztátalan gondolatokat is ébreszthetett volna benned. A másik így válaszolt: én ezt a terhet már letettem ott a folyóparton. Te miért hordozod az óta még mindig?

Tedd le minden terhedet Krisztus keresztje, jászolbölcsője elé és felszabadult lelkiismerettel, tiszta szívvel ünnepelhetsz.    Ámen

Máthé Róbert

Patóháza

Szóljon hozzá