Kezdőlap / Napi Ige / Napi Ige, 2013 augusztus 22.

Napi Ige, 2013 augusztus 22.

“Eljöve az arimathiai József, egy tisztességes tanácsbeli, aki maga is várja vala az Isten országát… ” Mk 15,43

Jézus meghalt, és az arimathiai József kikéri Pilátustól a testet és tisztességesen eltemeti. Egész eddig erről az emberről nem is hallunk. Íme, az eddig ismeretlen tanítvány a döntő pillanatban lép közbe, és befolyásolja az események alakulásai, és beletagolódik az isteni rendbe. Számomra ez a gondolat nagyon sokat mond: egy ismeretlen tanítvány színre lép, és megváltoztatja az eseményeket.

Gyülekezetünkben ezen a héten van a vakációs bibliahét. Minden évben jó előre meghirdetjük az adakozást, hogy a gyermekek számára valami apróságot: édességet, süteményt, üdítőt tudjunk vásárolni. Viszont az idén a kezdés napjáig ennek semmilyen jelét nem láttuk. Nem tudtuk azt, hogy mi lesz. Valami hasonló érzés lehetett bennünk, mint a kegyes asszonyok, vagy a tanítványok szívében: Jézus meghalt, és testével most mi lesz? Ki fogja kikérni? Ki temeti el? Tanácstalanok voltak, voltunk. De oly gyakran tud így megszégyeníteni minket az Úr, és közben megint csak tanít, hogy amikor mi emberek már csak sajnáltatjuk magunkat és tanácstalanok vagyunk, akkor egy számunkra ismeretlen tanítvány előlép és megold “mindent.” Én igaz, hogy ismeretem ezeket a “névtelen tanítványokat”, de olyanok léptek elő a gyülekezetből, akikre nem is gondoltam. Igen, Istennek van erre hatalma, hogy a bizonytalan, az elkeseredett helyzetekben küldjön egy Józsefet, ki összeszedte a bátorságát és kikérte Jézus testét, majd eltemette, és hatalma van arra, hogy emberek szívét megindítsa, hogy sok sok gyermeknek örömöt szerezzenek ajándékaikkal.

Ne hidd azt kedves Testvérem, hogy csak a Bibliában vannak ilyen tanítványok, akik megváltoztatják embereknek, vagy közösségeknek az életét a felbukkanásukkal, hanem te magad is lehetsz ilyen csendesen, háttérben munkálkodó, majd kellő időben és alkalommal előrelépő tanítvány, aki emberek vállairól terheket tudsz levenni Krisztus által. Ámen.

Kovács Mátyás Péter, lkp.

Szóljon hozzá