Velünk az Isten – 2024. július 7.

„Hallottátok, hogy megmondatott: szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, akik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, akik titeket gyűlölnek és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai…” – (Máté 5, 43-45)

„Szeretném, ha szeretnének, s lennék valakié” – írja Ady a szeretet nélküli világról. Isten nélkül pedig valamennyien ilyenek vagyunk, szeretetet koldulók. Sóvárgunk a szeretet után az élet minden területén, de nem találjuk. Szinte már kínos ma a szeretetről beszélni, kényelmetlenül érezzük magunkat, ha szeretetünket kell kifejeznünk mások iránt. A kényelmetlenség érzése vesz körül, amikor az ige az ellenség szeretetéről beszél. Nem csoda, hogy Jézusnak ezt a tanítását még a keresztyén ember is lehetetlennek, megvalósíthatatlannak tartja.

Az ellenséggé válásnak mindig valamilyen meghatározható előzménye van. Rendszerint valamilyen bántás, megalázás, lehúzás. Kirobban a feszültség, majd fokozódik az ellenszenv, mely az elhidegülés után gyűlöletté lesz. Az ellenség szeretete tehát egy minket meghaladó parancsa az Úr Jézusnak, mégis az Istennel járás feltétele, hiszen Jézus hív bennünket erre a nehéz szeretetre.

Mit jelent az ellenséget szeretni? Fontos tisztában lenni azzal, hogy mást jelent nekünk, európai embereknek a szeretet és mást a közel-keleti embernek. Jézus korában a szeretet egy jogi fogalom volt, nem pedig érzelmet kifejező. Jogi szerződések rendszeresen előírták azt, hogy az egyik szerződött félnek szeretnie kell a másikat. Érzelmek kifejezésére nem lehet jogilag kötelezni valakit, de az előírásoknak megfelelő cselekedetekre igen, arra, hogy jót tegyen, ne ártson, kötelezhető. Tulajdonképpen erre hív Jézus, ez mindenképpen ott van Jézus szeretetfogalma mögött. Ennek értelmében, szeretheted azt a kollégádat, aki áskálódik ellened a főnöködnél, úgy, hogy te nem teszed ugyanezt, sőt segíted az ő előrehaladását. Szeretheted azt, aki megbántott, úgy, hogy nem keresed a bosszú lehetőségét. A szeretet ebben az összefüggésben, Jézus parancsában egy tisztességes, egyenes, gerinces magatartás. Először bizonyosan szembe megy minden érzelmünkkel, de idővel áldások fakadnak belőle s valódi figyelmet és törődést fogunk érezni egymás iránt. Ámen.

Gáti Tibor Levente,

Kisbábony

Vélemény, hozzászólás?