Velünk az Isten – 2024. július 4.

,,Ha pedig a te jobb szemed bűnre csábít téged, vájd ki, és vesd el magadtól, mert jobb neked, hogy egy tagod vesszen el, mintsem egész tested a gyehennára jusson. És ha a te jobb kezed bűnre visz téged, vágd le azt, és vesd el magadtól, mert jobb neked, hogy egy tagod vesszen el, mintsem egész tested a gyehennára kerüljön.” – (Mt 5,29-30)

Németországban egy olyan Bibliát szerkesztettek, amelyből kivették azokat a szövegeket, amelyek sértik meg az emberek jogait. Nincsenek benne: sértő, fájdalom keltő, és szenvedésről tanúskodó részek. Az a benyomásom, hogy a mai igeversek sem mentek át a szűrőn. Elég keményen hangzik Krisztus Urunk tanítása. Ezekkel a mondatokkal azonban nekünk valamit kezdenünk kell. Honnan indultunk a hegyi beszéd? Egy nagyon szép simogató boldog mondása sorozattal. Ezután az élet valamennyi területére ható útmutatás  következett.

Azonban most megérkezünk ahhoz, hogy egyenesen ártsunk magunknak ,,kivájni a jobb szemünket” mert bűnre csábít?! Levágni a jobb kezünket mert bűnre visz ez valóban önbántalmazás, hogy mai kifejezést használjunk. Ha szó szerint vennénk ki lenne köztünk két kézzel és két szemmel még? Hogyan néznénk bele szeretteink szemébe? Hogyan készítenénk csigatésztát? Hogyan főznénk? Hogyan fognánk meg a babakocsit? Jobb kéz nélkül hogyan simogatnád meg egy gyereknek a fejét? Az, hogy a jobb szem és a jobb kéz bűnre csábít ezt tünet. Nekünk nem a tünetet kell megszüntetni nekünk a probléma gyökeréhez kell eljutni és ez a szívben van. A szívünk szakadt el Istentől. Isten új szívet ad. ,,Egy szívet adok nekik és új lelket öntök beléjük; elveszem testükből a kőszívet, és hús-szívet adok nekik” – (Ez 11,19)

Krisztus áldozatának az ereje, az Ő szeretete egészen újjá teszi a bukott szívemet. A tanítvány szíve pedig radikális lépéseket hajlandó megtenni Urának való engedelmessége érdekében. Ez a szív képes veszteségeket bevállalni azért, hogy a legnagyobb veszteséget a gyehennára kerülést megelőzze. Krisztus tanítványának lenni komoly elkötelezettséget jelent. De még mielőtt azt mondanád, hogy ez már sok vedd észre, hogyan kötelezte el magát Jézus a megváltásod mellett. Mutatja a golgotai kereszt, mutatja az üres sír! Ámen.

Törő Attila,

Patóháza

Vélemény, hozzászólás?