Velünk az Isten – 2023. november 17.

,,Vigasságnak okáért szereznek lakodalmat, és a bor vidámítja meg az élőket: és a pénz szerzi meg mindezeket.” – (Préd 10,16)

A lakodalom lényege az öröm, a vidámság megélése egy közösen induló kapcsolat elején. Egy jó lakodalomhoz jó társaság kell, jó zene és sok tánc, finom ételek kellenek és jó sok ital, de a legjobb ha Jézus is jelen van,  mert a bor is elfogyhat… A Prédikátor persze nem ismeri Jézust, nem csoda, hogy ő a pénzben látja a lényeget.

Pénzzel mindent meglehet szerezni úgymond. Pénzzel fizetik a rendezvénytermet, vagy építenek sátrat, pénzzel vesznek a menyasszonyi ruhát, fizetik a dekorációt. Pénzért még koszorús lányokat is lehet bérelni, ha a menyasszonynak nincsenek haverinái. Pénz kell a beszállítónak, a szakácsnak a pincéreknek, a jégszobrásznak, a fotósnak és a videósnak, ma már a vőfélynek is… Pénz kell a finomabbnál szebb falatokhoz, a külön desszert sarokhoz, a vicces fényképek azonnali legyártásához, a pezsgő szökőkúthoz és mindenhez. Aki jó lagzit akar legyen tehát pénze, sok sok pénze.

Én mégis úgy gondolom, hogy a közös élethez nem csak pénz kell, de Isten maga, nélküle a pénz, vagy annak hiánya megkeseríti a fiatal házasokat és nem érik meg együtt az aranylakodalmat. Ami még jobb hír, hogy Istennel az öröklétet is meg lehet érni. Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?