Velünk az Isten – 2023. március 17.

,,Aki jó feleséget talált, kincset talált, és elnyerte az Úr jóakaratát.” (Péld 18,22)

,,…hát én immár kit válasszak, virágom, virágom?” – teszi fel csodálatos népdalunk a ,,nagy” kérdést, amelyet legjobb esetben minden ember feltesz magában élete során. Nehéz a párválasztás, mégis csodálatos! Nehéz jó, hozzánk illő feleséget találni, választani. Mégis ez életünk egyik legszebb időszaka. Nemcsak a legszebb, de egyben a legfontosabb is, hiszen egy életre meghatározza életünket.

Minden ember szeretne jól és jót választani, ez tény. A legtöbb ember ezt túlgondolja, mások pedig túl lazán állnak hozzá. Van, aki precíz elgondolás nyomán keres s majd választ párt magának, van olyan is, aki a ,,szerelem első látásra” elve alapján dönt. A mi társadalmunkban már nem annyira ismeretes, viszont vannak a világnak olyan pontjai, ahol a szülők előre elhatározzák már gyermekük születésekor, ki lesz a párja.

Mai igénk arról beszélt, hogy aki jól választott, jó feleséget talált, az tulajdonképpen kincset talált. De az ige ennél tovább megy, nem csak kincsre lel az, aki jól választ, hanem elnyeri az Úr jóakaratát. Itt érkezünk el egy olyan kérdéshez, amivel sok ember nem foglalkozik, figyelmen kívül hagy, nem tartja fontosnak mégpedig: számít-e, fontos-e nekem az Úr akarata a párválasztásban?

Magyar nyelvünk is eltorzult emberi gondolkodásunkra játszik rá ebben a témában, mert azt mondjuk és úgy mondjuk: én keresek, én találok magamnak párt! Ez pedig egy teljesen rossz irány, mert a magunk erejére, okosságára, bölcsességére támaszkodunk. Mindebből pedig kihagyjuk az Urat. Ez a lehető legrosszabb döntés. Vajon nem emiatt megy tönkre annyi kapcsolat és házasság? Vajon nem emiatt rúgjuk fel olyan könnyen ígéreteinket, fogadalmainkat és lépünk ki, meg le egy kapcsolatból? Mert pont attól nem kértünk segítséget, akitől a leginkább kellene?

,,Nem jó az embernek egyedül lenni szerzek néki segítőtársat, hozzáillőt” – mondja az ÚR az 1Mózes 2,18-ban. Tehát az Úr az, aki olyan társat ad nekünk, aki pontosan hozzánk való. Mindenben. Talán, ha Hozzá fohászkodnánk társért, ha Tőle kérnénk el – imádságban – a jövendőbelinket, akkor kevesebb lenne a válások száma, kevesebb lenne a sok tönkrement család.

Ha jó feleségre találtál, adj érte hálát minden nap az Úrnak. Ha még keresőben vagy, kérd el az Úrtól. Ha így teszel valóban kincsre lelsz. De vigyázz ez nem trófea, nem vitrinben a helye, ahol mutogatni kell, hanem ,,csontomból való csont, testemből való test” – (1Móz 2,23) Vigyázz rá, tarts ki mellette, adj hálát érte, szeresd minden nap egy kicsit jobban s így lesz rajtatok az Úr jóakarat, áldása. Ámen.

Varga Tamás slp.

Szamos-negyed

Vélemény, hozzászólás?