Velünk az Isten – 2022. április 22.

„Monda pedig Absolon Akhitófelnek: Adjatok tanácsot, mit cselekedjünk?… És Akhitófel tanácsa, melyet adott, olyannak tekintetett abban az időben, mintha valaki az Isten szavát kérdezte volna; olyan volt Akhitófelnek minden tanácsa mind Dávid előtt, mind Absolon előtt.” (2Sám 16,20 és 23)

Akhitófel Dávid embere, azért maradt Jeruzsálembe, hogy Absolont a király trónkövetelő fiát félrevezesse, s a történet végén kiderül, hogy egy sikerül is neki.

Itt most nem foglalkozunk azzal mi is a tanács, s milyen istentelenséget követ el majd Absolon a tanácsot követve… az a kérdés motoszkál bennem: hogy miért gondolják egyesek, hogy Isten szavához bármi hasonló lehetne? Hogyan gondolják, hogy egyenragú lehet ember tanácsa Isten igéjével.

Ha Absolon tényleg Isten szavára lenne kíváncsi, az ő tanácsát kéne kikérni. Vagy eleve ismerni… Ha Absolon tényleg Istent keresné s követné, nem ölné meg féltestvérét, nem akarná megölni apját, nem fedné fel apja a király ágyasainak szemérmét… Absolon rossz döntéseinek következménye halál!

Jótanács: Te ne emberek beszédéhez igazítsd, magad még ha azok szent embernek tűnnek is. Ne okosok tanácsára hallgass, még ha azok megmondó emberei is hanem egyedül Istenére. Minden tanácsot, minden gondolatot vizsgálj meg, vesd egybe Isten akaratával s csak azt cselekedd, ami kedves Istennek és élsz! Ámen.

Jobb Domokos,

Ombod

Vélemény, hozzászólás?