Velünk az Isten – 2022. április 14.

MEGÚJÍTÓ GYÁSZ

,,Dávid király idővel megvigasztalódott, Amnón halála miatt és többé már nem haragudott Absolonra.’’ (2Sám 13,39)

Gyász. Mi jut erről a szóról eszünkbe? Lehet, hogy a félelem az első reakció, s azt gondoljuk, inkább jobb nem is beszélni róla, hisz akkor talán kevésbé lesz fájdalmas.

Pedig normális és természetes reakció, amikor valaki gyászol. Azonban talán sokaknak azt teszi nehézzé, hogy annyi egymásnak ellentmondó érzés uralkodhat, melyek kizökkentenek, felborítanak, vagy éppen kiborítanak. Igenis, a gyász során helye van a dühnek, haragnak, tehetetlenségnek, bűntudatnak, bánatnak, de ha valaki nyugodt, örömöt és hálát él meg az is természetes, helye van az Isten jelenlétében.

Hogyan viszonyulunk a saját érzéseinkhez, mit kezdünk, merünk-e szembesülni azokkal? Nem lesz könnyebb, ha nem veszünk tudomást róluk.

Csak ebben a részben mivel találkozunk? Harag, kétségbeesés, kilátástalanság, sírás, majd megkönnyebbülés, felengedés. De utóbbi, amit Dávidon is láthatunk a megvigasztalódás és lenyugvás csak akkor jön el, ha valaki bátran megéli az érzéseit és nem nyomja el magában.

S így nekünk, akik Istenhez tartozunk, megtapasztalhatjuk, hogy a legnagyobb Vigasztaló áll mellénk, Aki körbevesz és gyógyítja szívünk fájdalmát. Sőt Általa olyan örömmel, megnyugvással, békességgel lehet telve a szívünk, amely emberfeletti csoda, ajándék, kegyelem.

Igen, Isten terében elfér a mi szívünk keserűsége, felkavartsága, vagy éppen üressége, de milyen nagy csoda, hogy örömre fordulhat a nyomorúság, a veszteségeink. Ne add fel, mert idővel eljön a szabadulás is! El lehet jutni odáig, ahová Dávid király is megérkezett, a fájdalomból kivitte az Úr. A gyász folyamatában pedig Isten előtt ki lehet borulni, össze lehet omolni, szívünk mélyéből kihozni a legfájdalmasabb érzéseinket, mert Ő megtart. Igen van, hogy valaki csendes jelenléte által, van, hogy utunkba enged, olyan szakembereket, akik mellett lehetőségünk van, hogy támogassanak, kísérjenek a gyászunkba.

Ne feledd, szabadon megélheted minden érzéseidet, azok legitimek, nincs miért szégyellned magad értük, egy pillanatig sem! Bátran éld meg, merj segítséget kérni, észrevenni Isten eszközeit.

S ha valaki így átdolgozza a veszteségét, a maga részét is megtéve a gyász folyamatában, megtapasztalhatja, hogy gyászolás közben változik. Láthatjuk, hogy Dávid felhagyott a bosszúval, haraggal és a szomorúsággal, mert gyászolása alatt helyreállt, gyógyult. Mi is önmagunkat újra értelmezve, helyreállva mehetünk tovább reménnyel és örömteli szívvel. Mert bármilyen veszteség is ért téged, örök Atyád, az élet Ura veled van, hordoz és megerősít az örök élet bizonyosságában! Ámen

Törő Nikolett,

Szigetlanka gylp.

Vélemény, hozzászólás?