Velünk az Isten – 2022. április 13.

,,Azután Amnón nagyon meggyűlölte őt. Nagyobb lett a gyűlölete a szerelemnél, amellyel megszerette őt. Azt mondta neki Amnón: Kelj föl, menj a dolgodra. Ő így felelt neki: Ne kövess el nagyobb gonoszságot annál, amelyet véghezvittél rajtam azzal, hogy elűzöl engem. Ő azonban nem akart tá hallgatni.(2Sám 13,15-16)

Az Amnón és Támár történetét a ravasz tanács, a jó szó folytonos meg nem hallása és a szégyen itatja át. Meglátjuk azt is, hova visz az, ha az Istentől kapott vágyat engedjük kilépni a medréből. De mi vezetett el idáig? Először is egy ,,jóbarát” tanácsa, akiről a Szentíró megjegyzi, hogy ravasz ember volt. Kedves olvasó, a barátaid hatnak rád. Amilyen útitársakat választasz magadnak olyan lesz az utad is. Jónádáb szava utat talált Amnón szívéhez és megbecstelenítette a húgát. Ez a szó tönkre tette Támárt, Amnón és Támár kapcsolatát, de magát Amnónt is, ahogy ez a későbbiekben kiderül. Kezded sejteni a szavakban rejlő hatalmat?

A következő lényeges dolog az, hogy Amnón folyamatosan elutasította a jó szót. Támár alárendelni magát, annak, hogy Amnón felesége legyen. Nem tagadja meg tőle önmagát, de a pillanatnyi helyzetre Nem-et tud mondani. Józanul és hosszútávon bölcsen gondolkodik. De ez a szó valahogy lepattan Amnón szívéről. Nem tudja a vágyai beteljesülését késleltetni. A lélek dolgaival foglalkozó szakemberek szerint egy érett, egészségesen működő ember képes erre. Te, hogy állsz ezen a téren?

A vétek után valami megdöbbentő dolog történik. Amnón szerelme átfordul gyűlöletbe. Elküldi, elutasítja azt a nőt, akit megszeretett. Kiderül, hogy a rossz lehet még rosszabb is… Az elutasítottság a legmélyebb seb, amit egyik ember a másiknak okozni tud! Következetesen Amnón a rossz mellett döntött és ez az életébe került.

Neked lehetőséged van megállni a lejtőn, mert Valaki utánad nyúlt és az Ő kezében elég erő van ahhoz, hogy megtartson és újjá formáljon. Jézus átszegzett kezeibe kapaszkodj bele és nem kell végig járnod a pusztulás útját. Az Úr az élet útjára hív ma téged. Ámen.

Törő Attila Miklós,

Patóháza

Vélemény, hozzászólás?