Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2021. július 24.

Velünk az Isten – 2021. július 24.

„Ám a király keményen válaszolt a népnek. Nem fogadta meg a tanácsot, amit a vének adtak neki, hanem az ifjak tanácsa szerint így szólt hozzájuk: Apám nehéz igát rakott rátok, én még nehezebbé teszem igátokat. Apám ostorral tanított fegyelemre benneteket, én pedig szeges korbáccsal foglak megtanítani.” (1Kir 12, 13-14)

Egy nagyon érdekes történet részlete ez a pár sor. Salamon király halála után szükség volt egy királyra, aki irányítja az országot. Roboámot, a fiát tökéletes utódnak látták, és egy kéréssel fordult felé a nép még mielőtt királlyá koronázzák, hogy könnyítsen az adókon és az általuk végzett kényszermunkákon. Roboámnak két tanácsadója is volt: a vének tanácsa és az ifajk tanácsa. Az egyik alázatra intette, a másik keménykezűségre. Döntésének a következménye az ország kettészakadása lett.

Ez a mai történet arra hívja fel a figyelmet, hogy kire hallgatunk. Melyik tanácsadót választjuk? Gondoljunk azokra az emberekre, akiknek tanácsát megfogadva csak jobb lett számunkra az életben. Nemhiába kért Salamon uralkodása elején bölcsességet. A valódi kérdés, hogy még rossz tanácsadók között is, de tudunk-e figyelni az Úr tanácsára? Elcsendesedni, és meghallani az útmutatását. Felmerül a kérdés, a kétségbeesés, hogy hogyan lehet valaki képes meghallani, megérteni Isten tanácsát. Legyünk alázatosak így imádkozni: Adj a te szolgádnak halló szívet! Belső érzket, amivel hallom mit mondasz. A legfontosabb pedig, hogy legyünk készek, hajlandóak megcselekedni mindazt, amit megértettünk.  Ne feledjük Jakab szavait, amit levelében írt meg: ,,Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja. De hittel kérje, semmit sem kételkedve, mert aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, amelyet a szél sodor és ide-oda hajt.” (Jak 1,4)

Csatári Leila th.

Szóljon hozzá