Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2021. február 11.

Velünk az Isten – 2021. február 11.

Ha ez nem Istentől volna, semmit sem cselekedhetnék. Felelének és mondának néki: Te mindenestől bűnben születtél, és te tanítasz minket? És kiveték őt.” (János 9: 33-34)

Már Jézus korában létezett vallási (egyházi) nyomozás. A farizeusok árgus szemmel figyelték az Isten Fiát, azokat is, akik valamilyen kapcsolatba kerültek a Mesterrel. Maguk közül választották ki azokat, akik ezt a megfigyelést végezték, de szívesen helyt adtak azoknak a véleményeknek is, amelyek elhangzottak a nép ajkáról. Kerestek, kutattak, figyeltek, nyitott fülekkel jártak.
Másodszorra hallgatják ki a névtelen vakon született meggyógyultat. Az érdekli őket, hogyan történt ez a csoda, de azt is szeretnék tudni, mi a  véleménye ennek  az embernek Jézusról. Az örvendező ember nem mondhat mást, csak azt, amit érez és amit tud: Az Istentől van. Ilyen egyszerű és magasztos, Jézus ellenségei számára megbotránkoztató, felháborító. Nem tudják elfogadni, hogy egy bűnösséggel megbélyegzett ember mást mondjon, mint amit ők elvárnak. Őket ne oktassa ki egy kitaszított, egy útfél-ember. Tetlegességhez is folyamodnak: Kidobják  az épületből. Nincs helye annak, aki lázít. Nem szívhat egy levegőt velük, aki már Jézus és az igaz Isten mellett tette le a voksát.
Az igazság kimondása minden időben magasztos, de vállalni kell annak kockázatát, hogy ezért nem szeretnek, kiközösítenek, vagy ki is zárnak. Jézus az “igazság”. Ez az igazság emelte isteni méltóságra, de ez az igazság keresztre is juttatta, mégis a halál utáni igazság győzött az emberi igazságtalanság felett és ő lett a feltámadás és az élet.
Uram, nem mondhatok egyebet:
 Megéltem a te hatalmad
gyógyító erejét,
elmondom mindenkinek:
Benned az Isten cselekedett.
Ámen.
Fodor Lajos

Szóljon hozzá