Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2021. április 19.

Velünk az Isten – 2021. április 19.

“Péter és János pedig így válaszolt nekik: Vajon igaz dolog-e Isten előtt rátok hallgatnunk inkább, mint Istenre? Ítéljétek meg!” (ApCsel 4,19)

Kire hallgatunk? A falu szájára, a Facebook vagy Instagram… közönségére, vagy az Istenre?

Kompakt közösségekben sokan kényesen odafigyelnek az emberek véleményére. Nyilván van jótékony hatása annak, ha egy közösség odafigyel ránk, de a rosszindulatú véleménynyilvánítás sokszor visszahúzta, megkeserítette az embereket. Én úgy gondolom, hogy az individualista világnézet kialakulásában bőségesen szerepet játszott a rosszul megélt, mások életébe beleromboló közösségi létforma. Ne csodálkozzunk azon, ha emberek azt mondják, hogy ez a közösség nekem nem kell, azt csinálok, amik én akarok… Az ember inkább begubózik, mint a tanítványok, legfőképpen Tamás apostol, a feltámadás üzenetének megélése és elfogadása előtt. A rosszból a mégrosszabba menekül. Hagyjon mindenki békén!

A nagytanács ma a korszellem és a divat. A likekolók, a tetszikelők határozzák meg a kedvünket. Komoly kedélyromboló hatása van annak, ha az emberek nem nyilvánítják nekünk ki tetszésüket. És nem is érezzünk, hogy nem vagyunk szabadok. Mások véleményének fogjaiként élünk.

Ezzel szemben Pétert és Jánost magasról nem érdekli, mit szólnak ahhoz a nagytanács tagjai, hogy Krisztus általuk meggyógyított egy sántát és hogy Isten öröme bennük lakik. Kijózanító kérdésük van: kire hallgassunk? Rátok vagy Istenre? Ezzel bosszantó tükröt is állít eléjük, Isten véleménye a másik oldalon van.

Nem megoldás tehát az azt csinálok, amit én akarok, mert az a kétségbeejtő káoszba vezet. A megoldás ez: Uram, legyen meg a te akaratod az én életedben és engedd nekem is felfedeznem azt, hadd csatlakozzak én is tervedhez! Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá