Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. június 15.

Velünk az Isten – 2020. június 15.

“Íme, hét esztendő jön, amikor nagy bőség lesz egész Egyiptomban.” (1Móz 41,29)

József nemcsak álmot fejt, hanem víziót láttat, a jövő felé úgy mutat, és felelős programkészítésre késztet. Helyesebben: Istennél van az álom fejtése, Ő pedig jövőt és reményt ad népének. No, de mit kezdenénk mi ezzel a mondattal: jön a hét bő esztendő?

  1. Valaki azt mondaná erre, hogy akkor adjuk meg a módját! Egyszer élünk, éljünk a mának! Ki kell használni a bő esztendők adottságai, hát akkor éljük ki magunkat? A tékozlásnak a legkülönbözőbb formáit láthatjuk ma is, úgy, hogy igazán azt, amit el akarnak érni, képtelenek rá. Nem lesznek boldogok, a bő esztendő természetében nincs ott magától értetődően a boldogság. És ez végül nagy csalódást okoz.
  2. Sokan átesnek a ló másik oldalára. Mit hallunk tőlük? Meglesz ennek még a böjtje! Az öröm megélésébe lelkiismeretfurdalás szorul, és a bő esztendő felelőssége agyonnyomhatja az embert. És jönnek a szűk esztendők valóban, ahogy sejtette is, de egyáltalán nem készült fel rá, mert erőt nem kapott a bő esztendőktől. Nosztalgia jön, meg a „Huffnáger Pistizés”, keserűség hála érzése nélkül.
  3. Adjunk hálát Istennek, ha vannak bő esztendeink. És vegyük észre őket! – mert az is probléma, hogy akkor realizáljuk, amikor már elmúltak. Ne használjuk ki ezeket, de használjuk, éljük meg! Ne a mának éljünk, de éljünk a mában! Isten azért ad örömöket, bőséget, hogy tudjunk erőt meríteni belőle a rossz időkre. Dehát akkor merítsünk! Merjünk! Merjünk élni! Ámen!

Rácz Ervin,

Szigetlanka

Szóljon hozzá