Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. június 11.

Velünk az Isten – 2020. június 11.

“És visszatére Rúben a kúthoz, és íme József nem vala a kútban.” ( I.Mózes 37. 29).

Ma ritkaság számba megy a nagycsalád, mégis megmaradt és mérgezi a testvérek közötti viszonyt az irígység, sok esetben a harag.
Józsefnek a testvérei a rosszban sem tudnak egyességre jutni, a testvérek közül kiválik Rúben, aki ellene van annak, hogy megöljék Józsefet, azt tanácsolja nekik, hogy dobják bele egy száraz kútba, mert az a terve, hogy titokban érte jön és kimenti. Közben a testvérek eladják Józsefet az arra járó kereskedőknek, ő erről nem tud semmit, amikor a kúthoz megy, nem találja ott a tizenhét éves öccsét. Elkeseredik, sajnálja testvérét, nem tudja hová lett, hol keresse, de nem világosítja fel az idős édesapát, engedi, hogy elhiggye testvérei hazugságát: vadállat tépte szét Józsefet, amelynek bizonysága a vérrel átitatott cifra ruha. Testvéreit sem faggatja, hogy mi történt Józseffel, ott marad teljesen egyedül és tanácstalanul. Bizonyára csak remélni meri, hogy valamilyen csoda folytán József életben maradt.
Az igazságot és az igazat még a vér szerinti rokonok sem tűrik maguk között, kiveti magából az átlag emberekből álló közösség, mert más, több, mint ők. Aki nem azonosul velük, az veszélyes.
Jézust is azért vetette meg népe és nemzete, mert más volt, mint a közösség nagyobb része. Változást akart, az igaz istentiszteletet akarta helyre állítani, az Atya nevében szólott, akit ismertek, de akit félre is ismertek. Hála Istennek, hogy voltak, vannak és bizonyára lesznek Rúbenhez hasonlók, akik szívében már nem a bizonytalanság honol, hanem a tudatosság mellett a hit: ha az emberi gonoszság halálra is ítélte az igazat, Isten másképpen rendelkezett. Engedte ugyan,hogy halálba menjen az igaz, de életre támasztotta azt, aki meghalt, és azoknak is lelki hasznára való, akik megvetették.
Gondoltad-e, testvér,
vízzé is válhat a vér,
a gonosz vehet rajtad
 hatalmat,
ha gátat nem szabsz
a haragnak?
Ámen.
Fodor Lajos

Szóljon hozzá