Kezdőlap / Napi Ige / Velünk az Isten – 2020. július 23.

Velünk az Isten – 2020. július 23.

“És készítsenek nékem szent hajlékot, hogy ő közöttük lakozzam.” (2Móz 25,8)

Isten mindenütt jelen van-szoktuk hangoztatni. Jézus a samáriai asszonynak mondja: ” Az Isten lélek, és akik őt imádják, szükség, hogy lélekben és igazságban imádják.” (János 4,24)
Mózes korában, különösen a vándorlás idejében a Sion hegyén kívül, ahonnan lehozta a nép vezetője a törvénykönyvet  még nem létezett egy meghatározott hajlék, sem hely, ahol a a közösség kifejezhette volna Isten iránti háláját vagy be tudta volna mutatni áldozatát. Ezért maga az Úr adta parancsba, hogy kezdődjék el a gyűjtés egy olyan istentiszteleti hely megépítésére, ahol megtörténhet az egyedüli Úr magasztalása. Ez a rész az istentisztelethez szükséges kellékek egy részét is előírja: a frigyláda, a kegyelem táblája, a szent kenyerek asztala, az arany gyertyatartó… Minden kellék a legdrágább anyagból készüljön, vagyis legyen méltó ahhoz, aki felé kifejezik majd  tiszteletüket.
Egyelőre szent sátor, később Salamon korában Jeruzsálemben kőből épült templom, Isten hajléka. Szent István korában minden tizedik település köteles volt templomot építeni. Állnak és várnak ezek a hajlékok, ékkövei városainknak és falvainknak.  nemcsak díszek, bennük “lakozik” az Úr. Neked is helyed van ezekben  a hajlékokban, hogy közösséged lehessen az Istennel, Krisztussal és Szentlélekkel, de azokkal is, akik szívesen lakoznak az Úr hajlékában. “Szent ez a hely, szent itt minden”-énekeljük. Legyen templom az  otthonod, engedd, hogy Szentlélek templommá magasztosítsa a  testedet is.
Mindegy, hol kulcsolod imára kezed,
de neked is a legszentebb épületed,
hol meghajtod fejed s remegő térddel
kéred bocsánatát a te Istenednek.
Ámen.
Fodor Lajos

Szóljon hozzá